Sari la conținut

Patru morți din cauza inundațiilor în Bavaria

Trei dintre victime, toate femei, erau la parterul unei case din oraşul bavarez Simbach, când râul Inn, care trece prin localitate a ieşit din matcă şi a inundat locuinţa.

„Când am salvat doi oameni de la etaj, echipele de intervenţie au aflat că alte trei persoane se află la parter. În timpul căutărilor, am descoperit trei trupuri neînsufleţite”, spune Armin Angloher, purtător de cuvânt al poliţiei.

O a patra femeie a fost găsită înecată în apropiere de localitatea învecinată.

„A fost o inundaţie neaşteptată şi oamenii nu au avut timp să iasă”, spune Jurgen Hanetzok, salvator.

În oraşul Triftern, situat la doar 16 kilometri de Simbach, autorităţile au declarat stare de calamitate după ce râul mic care trece prin localitate a devenit un torent de 100 de metri lăţime, în urma ploilor abundente. Mai mulţi oameni surprinşi de viitură au fost evacuaţi cu elicopterele.

În ţara vecină, Franţa, cele mai mari probleme sunt în Paris şi în suburbiile acestuia. Sena şi-a ieşit din matcă, nivelul apei depăşind cu 4,3 metri cotele normale. Un nivel care nu a mai fost atins de zeci de ani. Circulaţia rutieră pe malurile fluviului a fost deja restricţionată.

„După cum se vede în spatele meu cheiurile sunt inundate, iar specialiștii anunță că nivelul ar putea ajunge până la 5 m până vineri”, relatează Sebastian Perju, corespondent Digi24 în Franţa.

Zeci de localităţi din jurul capitalei franceze sunt sub apă, iar mii de oameni au fost evacuaţi.

Totul este foarte dificil, dar vedem un sentiment adevărat de solidaritate. Trebuie să rămânem grijulii”, spune Segolene Royale, ministrul francez al Energiei.

Potrivit meteorologilor francezi, luna care tocmai s-a încheiat a fost luna mai cu cele mai multe precipitaţii de când au început statisticile, acum 150 de ani.