PE, îngrijorat de starea statului de drept din Ungaria. Ce rezoluție au adoptat eurodeputații  

Data publicării:
Viktor Orban GettyImages-493731476-2

Foto: Gulliver/ Getty Images

Rezoluția a fost adoptată cu 327 de voturi „pentru”, 293 „împotrivă” și 61 de abțineri. Totuși, rezoluția a fost votată fără două paragrafe paragrafe care făceau referire la Articolul 7 din Tratatul UE, care permite Consiliului European să suspende anumite drepturi, cum ar fi dreptul la vot, atunci când un stat membru comite „încălcări grave” asupra valorilor Uniunii Europene.

În documentul adoptat, eurodeputații au semnalat o serie de măsuri îngrijorătoare adoptate de Ungaria, printre care și cele care au făcut extrem de dificil accesul la protecție internațională pentru refugiați, imigranți și solicitanții de azil și care îi asimilau arbitrar cu „infractorii”.  Totuși, PE nu a cerut sancțiuni împotriva Guvernului condus de Viktor Orban.

Eurodeputații notează că ultimele măsuri se adaugă altora luate anterior, contribuind la "o deteriorare sistematică a statului de drept și a drepturilor fundamentale".

Rezoluția evidențiază de asemenea "retorica xenofobă care face o legătură între imigranți și problemele sociale sau riscurile la adresa securității".

De asemenea, europarlamentarii și-au exprimat îngrijorarea în mod special pentru drepturile minorităților, cum ar fi romii și evreii, precum și în privința independenței sistemului judiciar.

Mai mult, PE a avertizat că incapacitatea UE de a acționa în fața situației din Ungaria ar putea contribui la apariția unor evenimente asemănătoare în alte state membre.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri