Sari la conținut

Pe urmele lui Steinmeier. Însărcinatul pentru relaţia cu Rusia al Berlinului, de acord cu criticile aduse NATO

Sursa foto: www.nato.int

Coleg de partid în SPD cu social-democratul Frank Walter Steinmeier, Gernot Erler (foto stânga, aici alături de secretarul general al NATO) consideră îndreptăţite criticile aduse NATO, în contextul desfăşurărilor de forţe aliate în Europa de Est. Aceste acţiuni, sugerează oficialul german, ar irita Moscova şi ar putea conduce la o situaţie scăpată de sub control.

În timp ce admite că abordările Moscovei justifică o reacţie din partea aliaţilor NATO, Erler compară totuşi situaţia la care s-a ajuns cu o „spirală”. „Situaţia nu mai poate continua aşa. Este nevoie de un semnal pentru a o opri înainte de a fi prea târziu”, susţine însărcinatul german pentru relaţia cu Rusia, preluat e Politico.eu.

Potrivit RADOR, luni, Guvernul de la Berlin a transmis, prin vocea purtătorului său de cuvânt Steffen Seibert, că exerciţiile NATO din apropierea graniţelor ruse nu prezintă o ameninţare pentru Moscova şi că Berlinul este interesat de dialog. 

Reacţia lui Gernot Erler vine la mai puţin de o săptămână de când ministrul german de externe, Frank-Walter Steinmeier, a criticat deschis decizia NATO de a desfăşura, începând cu 2017, batalioane de luptă în România, Bulgaria, Ţările Baltice şi în Polonia, chiar la graniţele Alianţei cu Rusia. Detalii, AICI.

Tot acum câteva zile, acelaşi Steinmeier arăta că Uniunea Europeană ar trebui să elimine gradual sancțiunile impuse Rusiei după criza din Ucraina, dacă se se fac progrese semnificative pentru menținerea păcii. Detalii, AICI