PE vrea o nouă strategie a relațiilor UE-Rusia. “Toate statele membre UE să arate solidaritate maximă cu Germania, Polonia și Suedia”

Data actualizării: Data publicării:
plenul parlamentului european
Parlamentul European cere revizuirea relațiilor UE-Rusia și condamnă expulzarea de către Rusia a celor trei diplomați europeni din Germania, Suedia și Polonia. Sean Gallup/ Getty Images

Parlamentul European condamnă expulzarea celor trei diplomați UE din Rusia, care vine împotriva acordurilor internaționale semnate de Kremlin. Legislativul european cere statelor europene să se solidarizeze în spatele Germaniei, Poloniei și Suediei și de asemenea să fie revizuită strategia Uniunii față de relațiile cu Rusia.

“Condamnăm cu tărie recenta decizie a Federației Ruse de a expulza din țară trei diplomați ai UE, respectiv din Germania, Polonia și Suedia. Expulzarea diplomaților este complet nejustificată și vine împotriva scrisorii și spiritului convenției de la Viena, care permite în mod explicit diplomaților să constate prin toate formele legale condițiile și evoluțiile din statele în care se află, și să raporteze înapoi guvernelor care i-a trimis.

Astfel, cerem Federației Ruse să respecte legea internațională și să revină asupra deciziei. A nu face acest lucru va fi alt semnal al voinței Federației Ruse de a nu respecta angajamentele internaționale pe care în mod arbitrar și le-a asumat.

Le solicităm tuturor statelor membre UE să arate solidaritate maximă cu Germania, Polonia și Suedia și să ia toți pașii adecvați pentru a arăta coeziunea și forța Uniunii noastre.

De asemenea reiterăm apelul Parlamentului European de a concepe o nouă strategie pentru relațiile UE cu Rusia, centrate în jurul sprijinului pentru societatea civilă, care promovează valori democratice, statul de drept, liberățile fundamentale și drepturile omului.

Având în vedere acestea, salutăm intenția declarată a vicepreședintelui Comisiei Europene/ Înaltul Reprezentant pentru Afaceri Externe și Politică de Securitate, Josep Borrell, pentru a avea o discuție dedicată pe relațiile Rusia-UE cu statele membre UE în cadrul Consiliului de Afaceri Externe de pe 22 februarie, care ar trebui să includă adoptarea noilor sancțiuni, acolo unde este adecvat, de asemenea în cadrul de lucru al regimului recentelor sancțiuni aprobate de UE pentru nerespectarea drepturilor omului”, arată o declarație a parlamentarilor europeni în fruntea gestionării relațiilor UE-Rusia.

Rusia a declarat persona non grata trei diplomați din Suedia, Polonia și Germania, care au participat la manifestațiile de susținere a lui Alexei Navalnîi pe 23 ianuarie.

Șeful diplomației europene, Josep Borrell, a aflat știrea chiar în timpul vizitei sale la Moscova și a cerut „reevaluarea” deciziei.

Rusia își apără decizia de a expulza diplomaţi europeni, dând în același timp asigurări că vrea să-şi „dezvolte” relaţiile cu Uniunea Europeană. Kremlinul dă de înțeles că și pe viitor va proceda la fel, în caz de „ingerinţă”.

Citește și: Germania, Suedia și Polonia expulzează fiecare câte un diplomat rus

Editor : Alexandru Costea

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri