Petiție semnată de peste 40.000 de oameni ca Franța să preia controlul Libanului

Data actualizării: Data publicării:
French President Emmanuel Macron (C), flanked by French Foreign Affairs Minister Jean-Yves Le Drian (C,R) visits the devastated site of the explosion at the port of Beirut, on August 6, 2020 two days after a massive explosion devastated the Lebanese capital in a disaster that has sparked grief and fury. French President Emmanuel Macron visited shell-shocked Beirut on August 6, pledging support and urging change after a massive explosion devastated the Lebanese capital in a disaster that left 300,000 people homeless.,Image: 550412039, License: Rights-managed, Restrictions: , Model Release: no
Președintele francez Emmanuel Macron a vizitat locul exploziei din Beirut, însoțit de ministrul de externe Jean-Yves Le Drian și oficiali libanezi. Foto: Profimedia

Peste 44.000 de oameni au semnat o petiție online prin care cer ca Franța să preia controlul asupra Libanului, în urma exploziei din Beirut, care a distrus o bună parte din oraș, provocând moartea a aproape 140 de persoane și rănirea a peste 5.000. Petiția vine însă și în contextul crizei economice prin care trece această țară, dar și cea provocată de coronavirus.

Semnatarii petiției spun că printre cauzele care au dus la situația în care se află Libanul acum se numără conducerea slabă a liderilor politici și corupția, relatează Deutsche Welle.

În textul documentului semnat de peste 44.000 de oameni (până joi după-amiază) se menționează că „Libanul va fi plasat sub un mandat francez pentru următorii zece ani”.

Petiția a fost lansată miercuri pe site-ul Avaaz de către câțiva cetățeni libanezi, în urma exploziei de pe 4 august.

„Oficialii din Liban și-au arătat în mod clar inabilitatea de a conduce țara. Cu un sistem eșuat, corupție, terorism și miliții, țara a ajuns la ultima suflare. (...) Credem că Libanul ar trebui să se întoarcă sub controlul Franței pentru a fi restabilită o guvernare curată și durabilă”, se mai arată în text.

Franța a controlat Libanul între anii 1920 și 1945.

Potrivit DW, petiția a circulat în mod intens pe rețelele sociale în Liban și a fost țintită spre Emmanuel Macron, care a început, joi, o vizită oficială la Beirut, fiind primul lider străin care a ajuns în această țară de la producerea tragediei.

„Asta arată cât de disperați sunt unii dintre libanezi. Și-au pierdut casele, și-au pierdut bunurile, nu-și pot salva copiii. Chiar nu știu ce să facă”, a comentat jurnalista Dima Tarhini.

Odată cunoscută pentru mâncarea, muzica și cultura sa dinamică, țara din Orientul Mijlociu este acum în mijlocul celei mai grave crize economice din istoria modernă, confruntându-se cu o lipsă de alimente și cu o inflație galopantă.

Libanul importă cea mai mare parte a alimentelor sale, iar cantități mari de cereale stocate în port au fost distruse în urma exploziei.

Portul în care a avut loc explozia este principalul punct maritim pentru o țară care depinde în mare măsură de mărfuri din străinătate, 60% din toate importurile trecând prin acesta. Silozul principal din Beirut, situat în port, a fost puternic avariat în explozie, iar aprovizionarea cu cereale stocate acolo a fost distrusă. Cerealele care au rămas în urma exploziei nu pot fi utilizate ca urmare a substanțelor chimice eliberate în aer după explozie, a declarat ministrul Economiei.

Președintele Aoun a anunțat că guvernul va aloca 100 de miliarde de lire libaneze (66 milioane de dolari) din fonduri de urgență, însă impactul exploziei asupra economiei este de așteptat să fie de lungă durată.

Ministrul economiei din Liban a declarat că prioritatea guvernului a fost de a asigura necesitățile de bază ale oamenilor, în principal hrană, dar și consumabile pentru a ajuta la repararea daunelor aduse locuințelor și infrastructurii din oraș.

„Avem nevoie de sticlă, avem nevoie de aluminiu, avem nevoie de lemn, avem nevoie de uși... totul a fost deteriorat", a spus el.

Liderii mondiali, inclusiv din Israel, Regatul Unit, Statele Unite, Franța, Turcia, Emiratele Arabe Unite, Iordania, Kuweit, Qatar, Rusia și Spania au oferit sprijin și asistență medicală umanitară Libanului.

Uniunea Europeană a anunţat joi deblocarea a 33 milioane de euro pentru a finanţa un prim ajutor de urgenţă în favoarea Libanului şi a mobilizat alte mijloace materiale, între care o navă-spital italiană pentru a ajuta echipele de intervenţie din Beirut.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri