Piața imobiliară din Grecia, luată cu asalt de chinezi. Cu ce efecte

Data publicării:
chinezoaica imobiliare grecia

Piaţa imobiliară din Grecia este luată cu asalt de chinezi. Au început să cumpere casă cu casă, atraşi de preţurile scăzute, dar şi de unul dintre cele mai generoase programe europene de tip Golden Visa. Programul presupune o investiţie imobiliară de minimum 250 de mii de euro, în schimbul unui permis de rezidenţă pe cinci ani. O astfel de sumă este suficientă pentru a cumpăra unul sau chiar două apartamente în capitala Greciei, cu vedere spre Acropole. Însă nu la fel de încântaţi sunt şi locuitorii Atenei, care se tem că preţurile chiriilor vor creşte substanţial.

Sute de investitori chinezi ajung pe aeroportul din Atena de cel puţin trei ori pe săptămână. Nu în vacanţă, ci atraşi de piaţa imobiliară. Sunt întâmpinaţi încă din aeroport de agenţii imobiliari care îi conduc direct în oraş pentru a vedea apartamentele puse în vânzare.
Lian Wenmin are 29 de ani şi a decis să îşi părăsească postul de contabilă din Beijing pentru a investi pe piaţa imobiliară din Grecia. A fost motivată atât de avantajul preţurilor reduse, cât şi de obţinerea unei vize care îi permite să călătorească în Uniunea Europeană. Iar pentru asta va trebui să investească 250 de mii de euro.

„Pot să cumpăr două sau trei apartamente cu 250.000 €. Dacă aș cheltui aceeași sumă de bani la Beijing, aş putea cumpără un singur apartament într-o zonă destul de bună, cu o suprafaţă de doar 30 de metri pătraţi. Este o mare diferenţă”, spune tânăra.

Investițiile chinezilor sunt binevenite, atât pentru proprietarii de locuințe din Grecia, cât și pentru guvernul dornic să reconstruiască economia spulberată a țării. Ar putea fi primele semne de redresare din piață, după ce economia greacă a început să se prăbușească ca urmare a crizei datoriilor din 2009. Potrivit datelor oficiale publicate de Banca Centrală a Greciei, preţurile la imobiliare au crescut cu 0,8% în ritm anual în trimestrul al doilea. A fost prima creştere înregistrată după 2008. Chiar și cu acest avans, prețurile locuințelor încă sunt la aproape jumătate din valoarea îngregistrată înaintea crizei. Însă acest lucru atrage investitorii, iar valoarea taxelor strânse de pe urma vânzărilor de proprietăți a crescut cu 41%, până la peste 200 de milioane de euro
„Am văzut interes și în ultimii cinci ani, dar acum vedem că acesta este cu adevărat în creştere. Vedem că piața imobiliară merge din ce în ce mai bine în fiecare lună. Este ca și cum cineva a apăsat butonul verde și a spus vino și investește în Grecia”, spune Sotiris Fourtoulakis, agent imobiliar.
Potrivit datelor oficiale, dintre cele aproape 3. 500 de permise de rezidență eliberate de Grecia de la debutul programului Golden Visa în 2013, mai mult de jumătate au fost acordate doar cetațenilor chinezi, care se pare că au investit masiv pe piața elenă. Anul trecut, investițiile străine directe în proprietați au crescut cu 91 de procente, pâna la aproape 300 de milioane de euro.
De cealaltă parte, însă, pentru chiriașii din Atena, interesul investitorilor chinezi nu este o veste chiar atât de bună. Intenția multor cumpărători de a achiziționa o proprietate doar pentru a o închiria ulterior crește prețurile chiriilor. O arată și datele oficiale. Chiriile din Grecia au crescut cu 8,4% într-un singur an.

 

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri