Plan extrem al NHS: Vrea interzicerea operațiilor pentru obezi și fumători

Data actualizării: Data publicării:
instrument medici getty
FOTO: Gulliver/ Getty Images

Sistemul național de sănătate al Marii Britanii vrea interzicerea operațiile pentru pacienții obezi care nu slăbesc înainte și pentru pacienții fumători dacă nu renunță la țigări.

instrument medici getty
FOTO: Gulliver/ Getty Images

Planul extrem al serviciilor de sănătate a fost imediat atacat de Colegiul Chirurgilor din Marea Britanie, informează The Telegraph.

Vicepreședintele lor a cerut „regândirea urgentă” a acestei politici considerată „discriminatorie” și și-a exprimat clar poziția împotriva acestor principii NHS (National Health Service).

În ultimii ani, mulți pacienți au fost amânați de medici luni de zile pentru efectuarea unor operații, timp în care se aștepta ca aceștia să slăbească sau să renunțe la fumat.

Noile reguli spun însă că „pacienții obezi nu vor beneficia de operații non-urgente până nu slăbesc”, decât în cazurile excepționale. La fel va fi și în cazul fumătorilor care nu renunță la țigări cu cel puțin opt săptămâni înaintea intervenției chirurgicale.

Planul NHS vrea să „încurajeze oamenii să fie mai responsabili pentru sănătatea lor cu tot ce ține de ei”.

Ian Eardley, vicepreședintele senior al Colegiului Chirurgilor din Marea Britanie, spune că e greșit ca sistemul de sănătate național să interzică tratament oricărui grup de pacienți: „Asta este împotriva ghidurile clinice și lasă pacienții așteptând perioade lungi de timp în durere și disconfort. Ar putea duce de asemenea la o recuperare mai grea după operație, în anumite cazuri”, spune el.

 

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri