Sari la conținut
News Alert

Poliţia spaniolă a arestat 12 înalţi oficiali catalani în dosarul referendumului pentru independenţă

Guardia Civil spaniolă a reţinut 12 înalţi oficiali catalani şi a percheziţionat sediile Guvernuli regional implicat în organizarea unui referendum pentru independenţă interzis, relatează presa locală.

Principalul reţinut este Jose Maria Jove, secretar general al vicepreşedinţiei catalane, potrivit BBC News

Liderii de la Barcelona sfidează un ordin al instanţei de a nu organiza votul, condamnat de Guvernul de la Madrid drept ilegal.

Un oficial a îndemnat la rezistenţă paşnică pentru a apăra clădirile. „A venit momentul – să ne opunem paşnic, să ieşim şi să ne apărăm instituţiile”, a declarat preşedintele Adunării Naţionale catalane, Jordi Sanchez.

Sediile Preşedinţiei, precum şi ministerelor locale al Economiei şi Afacerilor Externe au fost vizate miercuri dimineaţă, cu 11 zile înainte de referendum.

Şeful oficialului reţinut, vicepreşedintele catalan Oriol Junqueras, a acuzat poliţia spaniolă că atacă instituţiile regiunii şi, implicit, pe cetăţenii acesteia. „Nu vom permite acest lucru”, a subliniat el.

În noaptea dinainte, poliţia spaniolă a descoperit numeroase documente legate direct de votul interzis.

Violenţe la Barcelona, între poliţie şi susţinătorii independenţei Cataloniei.

Ciocnirile au avut loc în faţa sediului celei mai mari firme de curierat din Spania. Forţele de ordine au percheziţionat clădirea în căutarea pliantelor electorale, a buletinelor de vot şi altor materiale care ar putea fi folosite pentru referendumul anunţat la 1 octombrie.

Mai mulţi activişti, cu steaguri catalane în mâini, au încercat să blocheze ieşirea procurorilor şi poliţiştilor din clădire.

Curtea Constituţională a Spaniei a declarat ilegal referendumul plănuit de autorităţile regionale de la Barcelona pentru ruperea Cataloniei de Spania.

Unul dintre principalele obiective ale Madridului este să oprească trimiterea cărţilor de vot. Astfel, printre documentele confiscate în noaptea de marţi spre miercuri se află cutii cu aproximativ 45.000 de plicuri cu logo-ul Guvernului catalan. Aceste plicuri ar conţine cărţi de vot.

În cazul organizării referendumului şi a unei victorii a taberei „da” în favoarea independenţei, Executivul catalan dă asigurări că va proceda la secesiunea de Spania.

Această regiune cu 7,5 milioane de locuitori este împărţită aproape în părţi egale între susţinătorii şi opozanţii independenţei.

Sursa: News