Polonezii cer în stradă demisia guvernului, pentru că vrea să crească vârsta de pensionare

Data publicării:
Untitled

Peste 100.000 de oameni au ieşit pe străzile Varşoviei pentru a protesta faţă de politica socială a guvernului polonez. Manifestaţia, organizată de sindicatul Solidaritatea, a încheiat patru zile de demonstraţii contra executivului de centru-dreapta.

Polonezii sunt nemulţumiţi că nu găsesc locuri de muncă şi că guvernul vrea să crească vârsta de pensionare la 67 de ani. În acest moment, femeile poloneze se pensionează la 60 de ani, iar bărbaţii la 65.

Guvernul condus de Donald Tusk se află la cel mai scăzut nivel de popularitate din 2007 până acum. Liderii sindicali consideră că singura soluţie pentru revigorarea economiei poloneze este demisia premierului.

„Guvernul ne-a păcălit. Printre altele, a spus că nu va mări vârsta de pensionare, dar a făcut exact asta. Sunt doar nişte mincinoşi. Eu, de exemplu, locuiesc în regiunea Swietokrzyska şi acolo nimeni nu se poate angaja pe termen lung, toţi au contracte mizere pe două luni”, a spus un protestatar.

Aceştia au depus o coroană de flori la picioarele unei efigii care îl reprezenta pe premierul Donald Tusk. La demonstraţie au participat şi numeroşi artişti, care spun că au ajuns la capătul răbdării. Aceştia consideră că nu mai au loc în propria lor ţară şi cer demisia guvernului.

Sondajele de opinie arată că 60% dintre polonezi susţin marşul organizat de sindicatul Solidaritatea.

Coaliţia guvernamentală dispune de o majoritate fragilă în Parlament, iar analiştii politici consideră că un guvern fără susţinere ar putea conduce la alegeri anticipate.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri