Polonia a repatriat circa 100 de tone din rezervele sale de la Banca Angliei

Data publicării:
lingouri de aur
Lingouri de aur. Foto: GettyImages

Polonia a repatriat circa 100 de tone din rezervele sale de aur, în valoare de aproximativ 18,3 miliarde de zloţi (4,7 miliarde de dolari), depozitate la Banca Angliei, a comunicat luni şeful Băncii centrale poloneze, Adam Glapinski, transmite Agerpres.

Polonia şi-a păstrat cea mai mare parte a rezervelor sale de aur la Banca Angliei după cel de-Al Doilea Război Mondial.

Aurul a fost repatriat în opt tranşe de câte o mie de lingouri fiecare. Acestea au fost aduse pe calea aerului pe aeroporturile din Varşovia şi Poznan, fiind transportat ulterior către seifuri ale Băncii Centrale de pe teritoriul ţării.

Banca Centrală a Poloniei deţine în prezent rezerve de 228,6 tone de aur, din care 105 tone sunt depozitate acum în propriile seifuri, conform unui comunicat al instituţiei.

Aceasta a mai informat că şi-a majorat rezervele cu 127,5 tone în anii 2018-2019.

În ceea ce privește intenția statului român de repatriere a aurului, zilele trecute, președintele Klaus Iohannis a trimis la reexaminare legea inițiată de fostul președintel al PSD, Liviu Dragnea și de senatorul Șerban Nicolae. Legea „este de natură să afecteze atribuțiile legale ale BNR” și ar putea duce la creșterea costurilor de fianțare, se arată în cererea de reexaminare.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri