Polonia cedează în litigiul cu UE și anunță că va renunța la camera disciplinară care controlează judecătorii Curții Supreme

Data actualizării: Data publicării:
Jaroslaw Kaczysnki To Run For President
Jaroslaw Kaczynski, liderul PiS, dă înapoi în litigiul cu UE și spune că va renunța la Camera disciplinară care controlează judecătorii Curții Supreme din Polonia. Foto: Gulliver/ Getty Images

Preşedintele principalului partid din coaliţia conservatoare aflată la putere în Polonia, Jaroslaw Kaczynski, a anunţat, sâmbătă, că Varşovia va renunţa la Camera disciplinară a Curţii Supreme, un aspect controversat al reformei sistemului său de justiţie, măsură ce a fost solicitată de UE, transmite AFP.

"Vom suprima Camera disciplinară (a Curţii Supreme) în forma în care funcţionează în prezent şi astfel va dispărea şi obiectul litigiului (cu UE)", a declarat preşedintele PiS (Lege şi Justiţie) într-un interviu acordat agenţiei poloneze de presă PAP.

Primele propuneri de schimbare urmează să fie prezentate în septembrie, a menţionat politicianul polonez.

La 14 iulie, Curtea de Justiţie a UE (CJUE) a ordonat Poloniei să pună capăt imediat activităţilor Camerei disciplinare, care este însărcinată cu supervizarea judecătorilor şi le poate ridica imunitatea. CJUE a explicat că acest for "nu oferă toate garanţiile de imparţialitate şi independenţă" şi nu este "ferit de influenţe directe sau indirecte ale puterii legislative şi executive", conform Agerpres.

Tribunalul constituţional polonez a sfidat însă Bruxellesul şi a apreciat că măsurile provizorii decretate de CJUE "nu sunt conforme" cu Constituţia Poloniei, iar ca urmare Comisia Europeană a dat termen Varşoviei până pe 16 august să promită că va respecta deciziile CJUE, sub ameninţarea sancţiunilor financiare, aminteşte France Presse. Săptămâna aceasta, preşedinta Curţii Supreme a anunţat îngheţarea provizorie a activităţilor controversatei camere.

"Nu recunosc astfel de hotărâri (ale CJUE), întrucât ele merg clar dincolo de tratate şi extind competenţa tribunalelor UE", a subliniat Kaczynski în interviul citat, adăugând că "totuşi, obiectul litigiului există fără îndoială".

Citește și: Ministrul polonez al justiției: Polonia nu trebuie să rămână în Uniunea Europeană cu orice preț

Editor : A.C.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri