Polonia | Accesul la contracepție, restricționat de Parlament

Data actualizării: Data publicării:
pastile
Foto: Guliver/GettyImages

Camera inferioară a Parlamentului polonez, Sejm, a aprobat un proiect de lege controversat redactat de partidul de guvernare PiS, care include o prevedere ce limitează accesul la contracepţia de urgenţă, precum aşa-numitele pastile de a doua zi”, relatează Politico.

pastile
Foto: Guliver/GettyImages

Măsura a provocat nemulţumire din partea organizaţiilor pentru drepturile omului şi din partea opoziţiei.

Proiectul va fi analizat de camera superioară a Parlamentului, Senatului, după care preşedintele susţinut de PiS, Andrzej Duda, ar urma să o promulge. Calendarul procedural sugerează că proiectul de lege va intra în vigoare în august.

Guvernul conservator susţine că vânzarea pilulei contraceptive de urgenţă numai pe bază de reţetă va fi în beneficiul femeilor, pentru că medicii vor avea ocazia să verifice sănătatea femeilor înainte de a prescrie medicamentul.

Pe de altă parte, organizaţiile pentru apărarea drepturilor femeilor subliniază că metodele de contracepţie de urgenţă sunt sigure - sunt disponibile fără reţetă în majoritatea statelor membre UE - şi că proiectul de lege poloneză vizează să restricţioneze opţiunile femeilor în cazul unei sarcini nedorite.

În plus, ministrul Sănătăţii, Konstanty Radziwiłł, şi alţi politicieni PiS, spun că astfel de pastile sunt folosite de femei pentru a induce avortul precoce. Polonia are deja unele dintre cele mai restrictive reglementări privind avortul din Europa.

Pe de altă parte, parlamentarul Bartosz Arłukowicz, ministru al Sănătăţii în Guvernul precedent, condus de partidul Platforma Civică, aflată în prezent în opoziţie, spune că limitarea accesului la contracepţia de urgenţă ca afecta exact femeile care au cele mai mari probleme.

„A face contracepţia de urgenţă disponibilă numai pe bază de reţetă înseamnă numai că nu va fi disponibilă pentru femeile poloneze care locuiesc în afara oraşelor mari şi pentru cele care nu îşi permit să plătească o consultaţie privată cu un ginecolog”, a adăugat Arłukowicz.

Sursa: News.ro

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri