Polonia: Judecătorii consideră neconstituţionale noile modificări din sistemul judiciar

Data actualizării: Data publicării:
steag polonia_shutterstock_525687760

Judecătorii Curţii Supreme poloneze au decis, marţi, că sunt neconstituţionale schimbările din sistemul judiciar introduse de partidul conservator naţionalist aflat la putere în Polonia, informează AFP.

steag polonia_shutterstock_525687760
FOTO: Shutterstock

Noile legi în vigoare privind Curtea Supremă, Consiliul Naţional al Magistraturii şi tribunalele au fost "pregătite ca încălcare a regulilor fundamentale de creare a legilor", potrivit unei declaraţii adoptate de Adunarea Generală a Judecătorilor Curţii Supreme. 69 de judecători au aprobat declaraţia, trei s-au opus si trei s-au abţinut.

Noile dispoziţii "contrazic normele Constituţiei Republicii poloneze, încalcă principiul separării puterilor, independenţa judecătorilor şi inamovibilitatea judecătorilor", se arată în textul publicat pe site-ul Curţii Supreme.

Noua lege - aprobată în decembrie de preşedintele Andrzej Duda - pune capăt mandatelor a aproape jumătate dintre judecătorii Curţii, printre care preşedintele Malgorzata Gersdorf. Aceasta a denunţat o "lovitură de forţă" contra instituţiei sale.

Vineri, preşedintele Consiliului Naţional al Magistraturii (KRS) Dariusz Zawistowski a decis să demisioneze "în semn de protest" faţă de controversata reformă a sistemului judiciar din Polonia.

Adoptarea acestor legi a dus Polonia într-o profundă criză politică, Varşovia fiind acuzată de Bruxelles de nerespectarea statului de drept.

La 20 decembrie, Comisia Europeană a declanşat împotriva Poloniei o procedură care poate ajunge până la suspendarea dreptului de vot în cadrul Uniunii Europene.

FOTO: News.ro

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri