Polonia schimbă Constituția în funcție de dorințele cetățenilor

Data publicării:
presedinte polonia

Preşedintele polonez Andrzej Duda şi-a invitat vineri compatrioţii să facă propuneri în vederea unei noi Constituţii, care să o înlocuiască pe cea aflată în vigoare de 20 de ani, relatează The Associated Press.

Andrzej Duda (foto) i-a îndemnat pe polonezi să-şi trimită ideile în acest sens la biroul său şi să le împărtăşească cu autorităţile locale în următorul an, în vederea organizării unui referendum pe tema unei eventuale modificări a Legii fundamentale, în noiembrie 2018.

Aceste propuneri urmează să fie discutate în cadrul unor întâlniri la nivel regional, cu grupuri sociale, în următorul an şi vor servi ca bază în stabilirea a aproximativ zece întrebări care vor fi adresate în referendum.

Andrzej Duda a lansat această idee în mai, când a luat Guvernul prin surprindere. Ea a fost considerată un efort al său de a-şi demonstra independenţa faţă de liderul Partidului Lege şi Justiţie (PiS, conservatori populişti) Jaroslaw Kaczynski, considerat cel mai puternic om din ţară.

Duda a apreciat vineri, într-un discurs pe care l-a susţinut la Gdansk, că actuala Constituţie - care a intrat în vigoare la şapte ani după restaurarea democraţiei în ţară - este interimară”, are unele lipsuri şi că nu este potrivită unei democraţii mature.

„Noua Constituţie trebuie să ne conducă mai departe în viitor”, a spus el.

El se aşteaptă ca polonezii să spună, între altele, dacă Legea fundamentală trebuie să garanteze gratuitatea educaţiei şi îngrijirilor de sănătate, dar şi ajutoare familiale, şi cât de departe ar trebui să definească puterea agenţiilor statului.

Actuala Constituţie a intrat în fost adoptată în timpul unui Guvern de stânga, un lucru care o compromite în ochii dreptei, aflate la putere în prezent.

Sursa: News.ro

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri