Polonia se opune unei suprataxări a profiturilor companiilor din energie la nivelul UE

Data actualizării: Data publicării:
light bulb and Polish money, banknotes PLN 100 each, The concept of energy and electricity prices becoming more expensive with rising inflation
Polonia este împotriva unei taxe pe profiturile companiilor din energie la nivelul UE, dar ar putea introduce o soluţie similară la nivel național. Foto: Profimedia Images

Polonia este împotriva impunerii la nivelul UE a unei taxe pe profiturile excesive ale companiilor energetice, dar ar putea introduce în mod independent o soluţie similară, a afirmat joi ministrul Climei, Anna Moskwa, transmite Reuters.

Miercuri, preşedintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a anunţat că UE va propune măsuri de plafonare a veniturilor producătorilor de energie electrică care au costuri scăzute şi va forţa companiile care vând combustibili fosili să împartă profiturile pe care le fac de pe urma creşterii preţurilor energie. Măsurile au urma să genereze peste 140 miliarde de euro.

„Luăm în considerare o astfel de idee la nivel naţional ... dar nu suntem de acord cu introducerea unei astfel de soluţii la nivel european”, a declarat Moskwa la postul privat Radio Zet.

O astfel de decizie ar trebui adoptată în unanimitate, deoarece se referă la impozitare iar o soluţie la nivelul UE nu va fi practică deoarece există diferenţe între sistemele energetice ale ţărilor membre, a apreciat ministrul polonez al Climei, conform Agerpres.

„Vom fi împotriva măsurii...am depus o moţiune oficială pentru votul în unanimitate, ţările diferite au abordări diferite în această problemă. Multe state nu sunt de acord cu o astfel de soluţie”, a declarat Moskwa.

Guvernul de la Varşovia a adoptat scutiri de taxe, subvenţii la combustibili pentru gospodării, şi alte măsuri, pentru a atenua efectul creşterii preţului la energie.

În august, premierul Mateusz Morawiecki anunţa că firmele din sectorul energiei vor trebui să absoarbă o parte din costuri prin creşteri mai reduse ale tarifelor la energie.

Editor : A.C.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri