Sari la conținut

Polonia sfidează Bruxelles-ul. Președintele a promulgat legea controversată privind Curtea Constituțională

©FOTO: Gulliver/GettyImages

Miercuri, în numele protejării statului de drept în Polonia, Bruxelles-ul dăduse un termen de trei luni Varșoviei pentru a revizui funcționarea Tribunalului Constituțional. Avertismentul reprezintă o nouă etapă, a doua (și penultima), în cadrul unei proceduri noi a Comisiei Europene în legătură cu statul de drept, pe care Bruxelles-ul a declanșat-o pentru prima oară împotriva Varșoviei. Procedura ar putea duce în cele din urmă la sancțiuni precum suspendarea drepturilor de vot ale Poloniei în cadrul UE.

Varșovia pune însă sub semnul întrebării legitimitatea Comisiei Europene în acest dosar, exprimându-și dubii că Bruxelles-ul „respectă principiile cooperării loiale cu guvernele țărilor membre”.

Țintă a conservatorilor polonezi după venirea lor la putere, Tribunalul Constituțional a fost perceput ca un bastion al opoziției, care risca să frâneze reformele pe care și le propuneau.

Promulgând noua lege, președintele Andrzej Duda nu a ținut seama de diferitele apeluri de a o respinge, venite în special din partea mai multor organizații naționale de judecători sau a Comitetului Helsinki pentru drepturile omului, care a calificat reforma drept un atentat la democrația constituțională.

Comisia Europeană a transmis oficial miercuri Poloniei recomandările sale privind statul de drept, făcând o listă cu problemele specifice la care autoritățile de la Varșovia trebuie să răspundă. Bruxelles-ul cere Varșoviei să publice și să pună în aplicare deciziile date de Tribunalul Constituțional, în special cea care consideră ca fiind contrare Constituției schimbările legate de numirea unor judecători pe care guvernul încearcă să îi impună Curții.

Însă legea promulgată de președintele polonez nu ține cont de aceste recomandări.

UE vrea de asemenea ca toate deciziile viitoare ale celei mai înalte instanțe judiciare din Polonia să fie făcute publice automat.

Bruxelles-ul a cerut totodată autorităților poloneze să se asigure că orice reformă a legii respectă decizia Tribunalului Constituțional și ține cont de opinia Comisiei de la Veneția, organism al Consiliului Europei care se ocupă de respectarea statului de drept.

Majoritatea guvernamentală a modificat în noiembrie 2015 regulile privind numirea membrilor Tribunalului Constituțional și, în decembrie 2015, cele privind funcționarea sa, stârnind temeri în legătură cu independența acestei instanțe. Bruxellesul se teme astfel de eficiența controlului de constituționalitate în legătură cu o serie de legi sensibile, printre care și cea privind media.

Conform guvernului condus de Partidul Lege și Justiție (PiS), noua lege introduce soluții în perfect acord cu normele internaționale.

Citiți și:

Președintele Iohannis sare în apărarea Poloniei și critică Bruxelles-ul