Polonia dorește reformarea UE și închiderea frontierelor

Data actualizării: Data publicării:
beata
Foto: Guliver/GettyImages

Premierul Poloniei, Beata Szydlo, a declarat joi că țara sa dorește „o reformă internă a Uniunii Europene, în conformitate cu tratatele și în interesul tuturor statelor membre”, informează Xinhua. Ea a comentat situația actuală din UE la reuniunea anuală de la Varșovia a diplomaților polonezi.

beata
Foto: Guliver/GettyImages

În prezent, după părerea prim-ministrului, „cel puțin unele state membre sunt tratate într-un mod care ar putea perturba principiile fundamentale ale UE”. Szydlo și-a exprimat speranța că parlamentele naționale vor juca un rol mai important în viitor. „Noi dorim ca Uniunea să își sublinieze caracterul de adevărată comunitate de state suverane”, a adăugat ea.

„Cred că o dezbatere privind viitorul UE nu trebuie să se reducă la alegerea între o viziune federalistă a unui supra-stat European și egoismele naționale eurosceptice”, a mai spus șefa guvernului de la Varșovia. Ea a recunoscut că UE are nevoie de flexibilitate, dar și-a exprimat scepticismul față de „conceptul nucleului dur, două viteze sau Uniuni Europene mici”. „Credem că astfel de soluții ar duce la dezintegrarea Uniunii Europene”, a avertizat premierul.

Ieșirea Poloniei din Uniunea Europeană nu ar reprezenta însă o soluție, apreciază Szydlo, care a promis că guvernul său nu va permite niciodată un dialog pe această temă.

Polonia nu va accepta soluții privind migrația impuse de UE, care i-ar putea afecta securitatea, în schimb își va spori implicarea în ajutoarele umanitare pentru țările afectate de conflicte, precum și pe plan militar. Pentru oprirea valului migrator, ar putea fi necesară închiderea frontierelor, deoarece - este de părere prim-ministrul Poloniei - „numărul de migranți economici este mai mare decât cel de refugiați”.

Sursa: Agerpres

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri