Portret. Tânărul creditat cu șanse la președinția Franței

Data actualizării: Data publicării:
emmanuel macron getty
Foto: GettyImages

Emmanuel Macron este cea mai tânără față a grupului „În mișcare”, pe care l-a lansat în urmă cu câteva luni ca o platformă pentru  candidatura sa la președinția Franței, în 2017. Azi, şi-a anunţat intrarea în cursa prezidenţială. Deși a fost membru al guvernului socialist în administraţia Hollande, Macron insistă că mișcarea lui nu este „nici de stânga, nici de dreapta”. El a declarat într-un interviu că noua dispută politică este între cei cărora le este frică de globalizare și cei care văd globalizarea ca pe o oportunitate pentru progres, potrivit The Economist.

emmanuel macron getty

FOTO: Gulliver/ Getty Images

În vârstă de 38 de ani, Emmanuel Macron și-a anunțat astăzi candidatura la alegerile prezidențiale din primăvara lui 2017, după ce în luna aprilie a acestui an și-a lansat propria sa mișcare politică printr-o campanie de colectare a doleanțelor alegătorilor.

Fost secretar general și consilier economic al lui François Hollande la Palatul Elysée, Emmanuel Macron a fost numit ministru al Economiei în luna august 2014. Un an mai târziu numele său a fost dat unei legi destinate liberalizării anumitor sectoare de activitate (transporturi rutiere, notarii, deschiderea unor magazine în cursul zilei de duminică etc).

Prezența sa în guvernul socialist a fost marcată de numeroase declarații criticate de o parte a stângii precum și de o rivalitate constantă cu premierul Manuel Valls.

Macron spune că diviziunea a votanților creează un spațiu politic pentru progresiștii care cred într-o societate deschisă și mobilă și pentru cei „care nu au beneficiat de globalizare, dar sunt pregătiți pentru schimbare”.

Emmanuel Macron a adunat, pe perioada verii, 16.000 de voluntari care au mers din ușă în ușă și astfel a atras 50.000 de membri noi grupului său. Speranța lui este să efectueze diferite tipuri de politici bazate pe contactul direct cu votanții prin rețelele sociale.

Pe termen lung, Macron ar putea avea dreptate legat de schimbarea care se apropie. Totuși efortul său ridică semne de întrebare. O îngrijorare ar fi dacă îmbinăm stânga cu dreapta pentru a confrunta naționalismul ar exista riscul de creditare a unor astfel de forțe de legitimitate.

Mulți se întreabă dacă Macron are ce îi trebuie pentru a fi președintele Franței din cauza lipsei sale de experiență. În aprilie, el a fost fotografiat cu soția sa, care i-a fost profesoară la liceu și care este cu 20 de ani mai în vârstă decât el, iar poza a ajuns într-o revistă de celebrități.

Emmanuel Macron a studiat Școala Națională de Adminitrație din Franța ( Ecole Nationale d’Administration). El este un fost bancher. Macron este detestat de unioniști pentru că, printre altele, critică săptămâna de 35 de ore de lucru. Sondajele spun că votanții socialiști l-ar prefera pe Manuel Valls sau Francois Hollande candidat din partea lor.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri