Video&Foto Povestea românului care îmblânzeşte cai în Spania. Deține o fermă lângă Barcelona, iar primul său cal a fost cumpărat în rate

Data actualizării: Data publicării:
Miron și calul său
Sursa foto: Facebook / Miron Bococi

Miron Bococi este un nume celebru în lumea show-urilor ecvestre din Europa. Și-a descoperit pasiunea pentru cai în urmă cu 18 ani, pe când lucra ca îngrijitor la o fermă de lângă Barcelona, Spania. Nu a urmat cursuri specializate de dresaj cabalin, dar și-a format, în timp, propriul stil - stilul Bococi. Primul său cal, Feeling, a fost cumpărat în rate. Azi e vedetă atât în fermă, cât și în spectacolele ecvestre la care participă împreună cu stăpânul său.

Miron Bococi s-a născut în 1985 în Sighetu Marmației, județul Maramureș. Deși s-a pregătit în paralel atât pentru o carieră în arhitectură, cât și pentru una ca jandarm, la 19 ani și-a dat seama că vrea să facă cu totul altceva. Un vecin stabilit în Spania i-a spus de un loc de muncă la o fermă cu cai lângă Barcelona. Nu a stat prea mult pe gânduri, și-a făcut valiza și a plecat spre aventura vieții lui.

"Venisem să descopăr ce vreau. Ideea era să muncesc în Spania pentru 2 luni și apoi să mă întorc în România. Aici am găsit caii de care m-am îndrăgostit iremediabil!", își amintește cu nostalgie Miron.

Crescut într-o familie simplă, de la țară, Miron se întreba adesea ce gândesc oare caii când sunt puși la muncă grea.

"Bunicii mei aveau cai, părinții mei aveau cai. Am crescut cărând lemne de la pădure. Am văzut caii cu alți ochi, probabil, decât ceilalți din jurul meu. Îmi puneam adesea întrebarea: oare ce gândesc caii aceștia când le cerem una sau alta, înțeleg ce vrem de la ei? Era o tristețe că nu puteam lucra și altfel cu caii..."

Când a ajuns în Spania, Miron nu vorbea limba deloc. Lucra ca îngrijtor de cai la un centru de echitație din zona Barcelonei și era fermecat de tot ce descoperea: "Venisem ca îngrijitor, curățam boxele, spălam caii și îi pregăteam pentru a fi călăriți de proprietari. Nu știam limba, îmi era greu să mă înțeleg cu oamenii din jur, dar îmi plăcea enorm! Era o experiență fantastică! Am trăit cu mândrie perioada aceea", spune azi dresorul de cai.

După două luni și jumătate, Miron a întețes că visul său ar putea prinde aripi acolo. "Mi-am dat seama că vreau să rămân în Barcelona și vreau să devin antrenor de cai. Era un vis nebun! Nu știam ce presupunea asta, dar știam că asta îmi doresc!"

Setarile tale privind cookie-urile nu permit afisarea continutul din aceasta sectiune. Poti actualiza setarile modulelor coookie direct din browser sau de aici – e nevoie sa accepti cookie-urile social media

Timp de 6 luni a lucrat la un restaurant, unde făcea de toate. Muncea mult peste program și, deși câștiga chiar și 2.500 de euro, visul său era să antreneze cai. Așa a ajuns în ferma doamnei Idris, care i-a permis să antreneze, după orele de muncă, 2 din cei 15 cai pe care îi avea.

"Ea mi-a dat primele lecții de călărie academică: pas, galop, cum stai așezat. Descopeream lumea dresajului, tipurile de dresaj, mă fermeca tot ce aflam! Mi-am dat seama că trebuie să aleg o clasă a echitației și așa am ajuns la dresajul liber, dresajul natural", spune Miron.

3 ani mai târziu a închiriat un teren, unde a început să dreseze cai pe cont propriu. În niciun an a ajuns să lucreze cu 30 de cai, cei mai mulți dintre ei dificili, care trebuiau reeducați sau îmblânziți: "Țelul meu era să pot crea un limbaj comun om-cal. Foarte redus, dar foarte clar! Lucruri de tipul: stânga, dreapta, înainte, înapoi. Cu aceste comenzi creez și azi exercițiile din spectacolele mele!"

Primul său cal, Feeling, a fost cumpărat în rate. "A fost un cal deosebit de nărăvaș, pe care proprietarii mi l-au adus la reeducare. M-am îndrăgostit, însă, de el și a rămas cu mine!" Azi, în ferma pe care o are de peste 10 ani lângă Barcelona, trăiesc aproximativ 70 de cai, dintre care aproape 20 sunt ai lui. Ceilalți sunt fie aduși în pensiune, fie la reeducare sau îmblânzire. 

"Munca cu caii înseamnă totul, nu mă văd făcând altceva! Am multe hobby-uri, dar în jurul cailor se învârte toată lumea mea. Sunt copiii mei! Fiecare are povestea lui. Toți sunt unici și speciali. Cum ma percep ei? Ca într-o firmă, cred: suntem asociați, doar că eu sunt acționarul majoritar", spune zâmbind Miron Bococi.

Sursa foto: Facebook / Miron Bococi
Sursa foto: Facebook / Miron Bococi

 

Miron și caii lui au călătorit, în ultimii 12 ani, peste tot prin Europa. Susțin periodic spectacole ecvestre în țări ca Belgia, Franța, Italia sau Olanda. Nu au lipsit nici de la Equitana, cel mai mare salon de cai din Europa, care are loc anual în Germania. De câțiva ani încoace, sunt nelipsiți și de la evenimentele ecvestre care au loc în Dâmbovița, Cluj sau Prahova.

În prezent, Miron Bococi lucrează la construcția unui amfiteatru în aer liber la ferma sa, pentru viitoarele spectacole cu cai. Pe 10 decembrie, românul va susține un show ecvestru de Crăciun la Nîmes, în Franța. În România vine chiar și de 10 ori/an, însă în ultimii ani Crăciunul și l-a petrecut în Spania.

Ce îi lipsește cel mai mult de acasă? "Savoarea fructelor de Maramureș, viața de la sat, oamenii cinstiți, muncitori și de cuvânt. Asta iubesc la România și de asta mi-e dor! Să fim mândri că suntem români, indiferent pe ce cărări ne duce viața!"

Editor : Izabela Zaharia

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri