Prăbușirea unui mall în Riga duce la demisia guvernului. Premierul leton: „Îmi asum responsabilitatea politică”

Data publicării:
premierul leton 1

 

În urma prăbușirii acoperișului mall-ului, săptămâna trecută, 54 de persoane au murit.

Este cea mai mare catastrofă care a avut loc în această ţară baltică de la redobândirea independenţei în 1991. După accident, autoritățile au decretat trei zile de doliu național. 

Demisia premierului și a guvernului ar putea arunca într-o criză politică această țară, care trebuie să adere la zona euro în ianuarie și este considerată un exemplu de prudență fiscală și revenire economică după criza financiară din 2008.

„Îmi anunț demisia din postul de premier, îmi asum responsabilitatea politică pentru tragedie”, a declarat premierul Valdis Dombrovskis.„Țara are nevoie de un guvern care poate gestiona situația apărută”, a subliniat el.

Guvernul său a fost criticat după dezastru. 

Cauza tragediei nu este cunoscută deocamdată. Potrivit presei, pe acoperișul mall-ului se construia o grădină. Președintele leton a declarat în urmă cu câteva zile că acest caz trebuie tratat ca o crimă. 

Președintele poate respinge demisia sau o poate accepta și nominaliza un premier interimar, care să formeze un Cabinet.

Dombrovskis a preluat puterea în 2009, când economia țării intra într-o profundă recesiune, s-a ocupat de reduceri bugetare drastice și creșterea taxelor, în același timp implementând reforme structurale dure, cerute de organizațiile financiare internaționale. Potrivit analiștilor, el a salvat țara din punct de vedere economic. 

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri