Premierul britanic Rishi Sunak mizează pe încoronarea regelui Charles al III-lea pentru a uni ţara lovită de criză

Data publicării:
Regele dă mâna cu Rishi Sunak
Regele Charles i-a încredințat mandatul de prim-ministru lui Rishi Sunak. Foto: Profimedia Images

Prim-ministrul britanic Rishi Sunak a apărat sâmbătă în mesajul de Anul Nou deciziile bugetare „dificile, dar corecte” luate în faţa creşterii preţurilor şi a spus că mizează pe încoronarea lui Charles al III-lea pentru a-i uni pe britanici în 2023.

„2022 a fost un an dificil”, a spus şeful guvernului în mesajul său difuzat de Downing Street, subliniind efectele pandemiei şi invaziei „barbare” a Ucrainei.

„Mulţi dintre voi aţi simţit efectele direct. De aceea, guvernul meu a luat decizii dificile, dar corecte, pentru a ţine sub control împrumuturile şi datoria”, a spus Rishi Sunak, potrivit AFP, preluată de Agerpres. Premierul britanic consideră că măsurile luate i-au ajutat pe cei mai vulnerabili în faţa preţurilor energiei care aproape s-au dublat deja.

Liderul conservator a ajuns la putere în octombrie, după un scurt mandat a lui Liz Truss în Downing Street, ale cărei planuri de reduceri masive a impozitelor, nefinanţate, au speriat pieţele.

Ca răspuns, Rishi Sunak a anulat aproape toate aceste măsuri, ducând la o creştere a taxelor. De asemenea, el refuză majorările salariale cerute de angajaţii din serviciul public precum asistentele, personalul ambulanţelor, poliţia de frontieră, ale căror greve recente în faţa inflaţiei (peste 10%) alimentează mişcări sociale fără precedent de zeci de ani.

„Nu voi pretinde că toate problemele noastre vor dispărea în noul an. Dar 2023 ne va oferi ocazia de a arăta pe scena mondială ce are mai bun Marea Britanie”, a spus el, citând sprijinul pentru Ucraina şi încoronarea lui regelui Charles al III-lea, programată pentru 6 mai 2023, după urcarea pe tron, la 8 septembrie 2022, în urma decesului reginei Elisabeta a II-a.

„În acest an istoric al încoronării Majestăţii Sale regele, ne vom uni cu mândria a tot ce are mai măreţ această ţară”, a subliniat el.

Potrivit presei britanice, dacă Palatul Buckingham pregăteşte o încoronare mai modestă şi mai modernă decât cea a Elisabetei a II-a în 1953, intenţionează, de asemenea, să profite de acest spectacol difuzat în întreaga lume pentru a face din el o vitrină pentru ţară.

Editor : B.P.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri