Premierul ceh demisionează, la patru zile de la declanşarea scandalului de corupţie care îi vizează şefa de cabinet

Data publicării:
Petr Necas Jana Nagyova

Guvernul condus de Petr Necas a trecut de cinci moţiuni de cenzură de la învestire, în iulie 2010. Din 2012, partidul de dreapta al premierului nu mai deţine majoritatea în Parlament.

Decizia lui Petr Necas vine în urma scandalului de corupţie care a făcut ravagii pe scena politică din Cehia. Şefa de cabinet a prim-ministrului, Jana Nagyova, a fost deja arestată preventiv sub acuzaţiile de abuz de putere şi luare de mită, după ce ar fi cerut serviciilor de informaţii ale armatei să spioneze mai multe persoane care nu deţin funcţii publice, printre care şi pe soţia premierului.

Poliţia cehă a efectuat raiduri la birouri guvernamentale din întreaga ţară în noaptea de 12 spre 13 iunie, într-o amplă operaţiune de combatere a crimei organizate ce a vizat, printre alţii, doi generali şi un colonel din serviciul de informaţii.

Imediat după această acţiune şi mediatizarea cazului, Petr Necas sublinia că nu va demisiona, menţionând că aşteaptă explicaţii de la procurori.

Raidurile de săptămâna trecută fac parte dintr-o anchetă de durată a poliţiei pe tema legăturilor dintre oameni de afaceri corupţi şi administraţia statului. În martie, scena politică de la Praga a fost zguduită de cazul lobbistului Roman Janousek, care ar fi avut o influenţă uriaşă asupra mai multor politicieni. El a fost arestat sub suspiciunea că ar fi călcat intenţionat cu maşina o femeie şi riscă până la zece ani de închisoare.

Presa speculează pe marginea relaţiei apropiate dintre şeful guvernului şi directoarea sa de cabinet, în condiţiile în care, cu doar două zile înainte de declanşarea scandalului, premierul a anunţat că divorţează.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri