Premierul Poloniei despre protestele opoziţiei: Sunt scandaloase

Data publicării:
European Leaders Attend The European Council Meeting In Brussels
BRUSSELS, BELGIUM - DECEMBER 18: Prime Minister of Poland, Beata Szydlo arrives for The European Council Meeting In Brussels held at the Justus Lipsius Building on December 18, 2015 in Brussels, Belgium. European leaders are meeting to discuss David Camerons proposed EU reforms, as well as focussing on the migrant crisis, the fight against terrorism and climate change. (Photo by Dean Mouhtaropoulos/Getty Images)

Premierul polonez Beata Szydlo a calificat drept „scandaloase” acțiunile opoziției, care blochează accesul în principala sală a Parlamentului, transmite Agerpres.

European Leaders Attend The European Council Meeting In Brussels
Foto: Gulliver/GettyImages

Liderii opoziției le-au cerut cetățenilor să protesteze contra guvernului care „încalcă prevederile Constituției” și au spus că vor continua blocada asupra Parlamentului. Guvernanții îi acuză că intenționează să preia puterea.

„Demersurile opoziției de a provoca reacții politice extreme nu au deloc de-a face cu actuala situație din țară. Din contră, au de-a face cu frustrarea și neputința celor care au pierdut puterea și care nu au nicio idee despre cum să îi convingă pe cetățenii polonezi să le susțină punctul de vedere”, a spus premierul într-o declarație televizată.

Premierul Poloniei şi peste 200 de deputaţi au fost închişi, noaptea trecută, în sediul Parlamentului de sute de demonstranţi anti-guvernamentali, transmite Digi24. Nemulţumiţi că bugetul anului viitor ar fi fost votat ilegal, militanţii opoziţiei au blocat toate ieşirile din clădire. Ca să-i elibereze pe demnitari, poliţiştii au evacuat protestatarii cu forţa.

Forţele de ordine au tras cu gaze lacrimogene în mulţimea care blocase toate ieşirile din Parlamentul de la Varşovia. Furia oamenilor a fost declanşată de parlamentarii opoziţiei, care au anunţat că nu a putut să voteze bugetul de anul viitor pentru că şedinţa a fost mutată în altă sală fără ca ei să fie anunţaţi. În plus, Partidul Lege şi Justiţie, aflat la guvernare, a schimbat regulile pentru accesul reporterilor în Parlament.

Katarzyna Kolenda-Zalenka, corespondent TVN24: „Jurnaliştii vor fi ţinuţi în afara Parlamentului, într-o clădire care nici măcar nu e lângă Parlament. Doar câţiva corespondenţi, aleşi pe criterii necunoscute, vor putea intra în Parlament, dar cu restricţii.”

Înseamnă accesul limitat al oamenilor la informaţii despre autorităţi”, spune un protestatar.

Premierul Poloniei, preşedintele Partidului Lege şi Justiţie, aflat la putere, şi alţi deputaţi au putut pleca de la Parlament abia spre dimineaţă, când forţele de ordine i-au înlăturat pe manifestanţi cu forţa.

Polonia a fost criticată de Uniunea Europană pentru derapajele de la statul de drept după adoptarea unor legi şi reforme controversate, printre care restricţionarea dreptului la manifestații publice, numirea de către putere a cinci judecători la Curtea Constituţională şi trecerea televiziunii de stat sub controlul guvernului.

Mai multe mii de persoane s-au adunat sâmbătă în fața palatului prezidențial din Varșovia, relatează Agerpres. Manifestații de mai mică amploare au avut loc și în alte orașe din Polonia.

Răspunzând la chemarea mișcării de apărare a democrației KOD și mai multor partide de opoziție, manifestanții au declarat că protestează contra unei noi reglementări ce restricționează accesul presei în Parlament, împotriva unui număr de reforme foarte controversate ale conservatorilor populiști aflaţi la putere, precum și contra adoptării bugetului de stat pentru 2017 în condiții considerate ilegale de opoziție.

Liderii principalelor partide de opoziție au anunțat că vor sesiza justiția cu privire la voturile din ziua precedentă. Câteva zeci de deputați ai opoziției, liberali și centriști, încă ocupau sala de ședințe, afirmând că vor rămâne acolo până marți, când se reiau şedinţele Parlamentului.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri