Premierul Poloniei: Fiecare stat UE are dreptul să-şi adapteze sistemul judiciar la propriile tradiţii

Data actualizării: Data publicării:
European Council Leaders Meet in Brussels
Mateusz Morawiecki, prim-ministrul Poloniei. Foto: Guliver/GettyImages

În Polonia continuă protestele, după intrarea în vigoare a legii care trimite la pensie o treime dintre judecătorii Curţii Supreme. Sutelor de demonstranţi adunaţi, aseară, în faţa instituţiei li s-a alăturat Lech Walesa, simbolul luptei anticomuniste din această ţară. Fostul lider al Mişcării Solidaritatea a venit special de la Gdansk pentru a-i susţine pe cei care acuză puterea de la Varşovia că preia controlul asupra justiţiei.

Lech Wałęsa, fost preşedinte al Poloniei: Devine grav când ne distrug instanţele de judecată. Mai devreme sau mai târziu, asta va conduce la război civil. Ne înţelegem unii pe alţii şi dacă voi rezistaţi aici (în faţa Curţii Supreme din Varşovia - n.r.), voi veni din când în când să stăm de vorbă.

Protestele din Polonia s-au reluat după intrarea în vigoare a legii care reduce de la 70 la 65 de ani vârsta de pensionare a magistraţilor instanţei supreme. O treime dintre magistraţi ar trebui să plece. Printre ei, preşedinta Curţii, care în loc să-şi depună dosarul de pensionare a mers la serviciu înconjurată de magistraţi şi de susţinători.

În plenul Parlamentului European, premierul Poloniei a declarat, ieri, că ţara sa este liberă să adopte orice legi doreşte.

Mateusz Morawiecki, premierul Poloniei: Polonia este o ţară mândră. Vă rog să nu ne daţi lecţii despre astfel de lucruri. Ştim foarte bine cum să ne guvernăm instituţiile. Fiecare stat al Uniunii Europene are dreptul să-şi adapteze sistemul judiciar la propriile tradiţii.

Premierul polonez susţine că este nevoie de schimbarea unora dintre judecătorii Curţii Supreme deoarece ar fi rămaşi în funcţii din perioada comunistă. A adăugat că este vorba inclusiv de magistraţi care i-au condamnat, în 1981, pe liderii mişcării Solidaritatea. Comisia Europeană spune însă că noua legislaţie pune justiţia sub control politic, motiv pentru care a declanşat o nouă procedură de infringement împotriva Varşoviei.

Valdis Dombrovskis, vicepreşedinte al Comisiei Europene: Dacă apare o slăbire a separaţiei puterilor într-o ţară sau independenţa justiţiei este atacată într-o altă ţară, automat acestea devin chestiuni de nivel unional, pentru că afectează toată Uniunea. Sistemul judiciar este garantul democraţiei şi al drepturilor noastre fundamentale.

Polonia este prima ţară împotriva căreia a fost declanşată procedura de aplicare a articolului 7 din tratatul Uniunii Europene. Este cea mai gravă sancţiune care poate fi dată unui stat membru şi înseamnă suspendarea dreptului de vot. Tot pentru adoptarea unor legi care afectează independenţa justiţiei şi funcţionarea statului de drept, Ungaria este şi ea ameninţată cu articolul 7.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri