Premierul Theresa May: Poliția crede că a identificat atacatorul

Data actualizării: Data publicării:
Terror Incident At the Houses of Parliament
Foto: Gulliver/ Getty Images

Premierul britanic a declarat, după ședința Consiliului de securitate COBRA, că poliția crede că a identificat atacatorul de la Arena Manchester, dar numele său nu va fi făcut public deocamdată, întrucât ancheta este în desfășurare. Theresa May a condamnat atacul pe care l-a catalogat drept „laș” și care „a vizat cei mai tineri membri” ai societății. 

Terror Incident At the Houses of Parliament
Foto: Gulliver/ Getty Images

Iată principalele declarații ale premierului britanic: 

„Fără îndoială populația a căzut victimă unui atac terorist care a vizat cei mai tineri membri ai societății noastre. Este unul dintre cele mai sângeroase atacuri din istoria Marii Britanii. Știm că Manchester a mai fost vizat de atacuri teroriste, dar acesta este cel mai grav atac care a lovit orașul. Poliția anchetează încă, dar pot da câteva detalii. Știm că un terorist a detonat un dispozitiv explozibil improvizat. A ales în mod voit locul și momentul pentru a produce cât mai multe victime. Un concert la care participau multe familii. Toate atacurile teroriste sunt atacuri lașe. Dar acesta iese în evidență pentru că a vizat copii lipsiți de apărare care ar fi trebuit să se bucure de o noapte de memorabilă. Pe lângă atacator, alte 22 de persoane au murit. Mai sunt alți răniți care sunt tratați, din păcate mulți în stare foarte gravă. Printre cei uciși și răniți sunt foarte mulți copii și tineri”, a declarat Theresa May, după ședința comitetului COBRA. 

Premierul a precizat că poliția crede că a identificat atacatorul sinucigaș și acum încearcă să afle dacă a planificat atacul singur. 

„Încercăm să aflăm ce minte bolnavă a putut alege să vizeze copii. Poliția crede că este vorba de un singur atacator. Dar trebuie să aflăm dacă a lucrat singur sau a avut sprijinul unei rețele. Poliția crede că știe identitatea atacatorului, dar nu putem face public numele. Nivelul de alertă teroristă rămână la nivelul sever, dar vom continua să evaluăm situația și în zilele următoare pentru a vedea dacă se impune vreo schimbare. Campania electorală rămâne suspendată. Teroriștii nu vor câștiga. Am mai trecut prin asta, iar faptul că trebuie să repetăm asta nu înseamnă că este mai puțin adevărat”, a conchis prim-ministrul britanic. 

O puternică explozie s-a produs luni seara în timpul unui concert al cântăreței americane Ariana Grande care avea loc la Manchester. Deflagrația s-a soldat cu 22 de morți și 59 de răniți. Poliția a anunțat că anchetează incidentul ca pe un atac terorist. 

Ministerul Afacerilor Externe a anunțat constituirea unei celule de crize care întreprinde toate demersurile pe lângă autoritățile locale „în vederea obținerii unor informații privind circumstanțele producerii incidentului, precum şi date cu privire la naționalitatea victimelor”.

Poliția britanică a confirmat că a fost vorba de un atac sinucigaș și că printre victimele exploziei se numără și copii. 

Citiți și: Explozie la Manchester. MAE: Până în acest moment nu au fost identificați români printre victime

Explozie la Manchester, în timpul unui concert. Sunt zeci de morți și răniți

Ce se ştie până acum despre atentatul de la Manchester

Atentatul de la Manchester ar fi fost anunțat cu patru ore înainte

Ariana Grande, după explozia de la Manchester: Sunt devastată

Reacția lui Donald Trump după atentatul din Manchester: "Atâtea vieți frumoase curmate de niște ratați malefici"

Dan Mihalache: Sperăm că nu vor fi români printre victime

Poliția britanică: printre victimele decedate se numără și copii

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri