Premierul Ucrainei cere Rusiei să nu folosească gazul ca armă împotriva țării sale

Data publicării:
arseni iateniuk - 6491576-AFP Mediafax Foto-MAURIZIO GAMBARINI-1

„Rusia a confiscat proprietăţi ale statului ucrainean. Zeci sau sute de milioane de dolari, inclusiv compania de stat Cernomornaftogaz, care este o companie petrolieră şi de gaze. Au furat peste două miliarde metri cubi din gazul natural ucrainean”, a declarat șeful Guvernului de la Kiev.

Arseni Iaţeniuk a cerut Rusiei să revizuiască urgent acordul privind preţul gazelor, care ar trebuie să fie bazat pe condiţiile de piaţă. În caz, contrar, premierul ucrainean a ameninţat Moscova că o va chema în instanţă, la Curtea de Arbitraj de la Stockholm.

La rândul său, preşedintele Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso, a transmis că energia NU ar trebui să fie folosită ca o armă politică.

„Dacă Rusia vrea să fie văzută ca un furnizor credibil, atunci nu poate să facă jocuri politice cu energia. Va fi în dezavantajul lor”, a spus Jose Manuel Barroso, preşedintele Comisiei Europene.

Ucraina a promis că îşi va plăti datoriile la gaze faţă de Rusia, până în data de 3 iunie, zi în care Moscova a ameninţat că va închide robinetul pentru ţara vecină. Informaţia a fost confirmată şi de ambasadorul ucrainean la Bucureşti.

Ucraina nu a refuzat niciodată să plătească pentru gazul importat. Dar a fost întotdeauna împotriva folosirii gazului ca armă diplomatică. În momentul de faţă, Ucraina refuză să plătească preţul de aproape 500 de dolari pe mia de metri cubi, care este cel mai mare din Europa”, a declarat Teofil Bauer, ambasadorul Ucrainei în România.

Gazprom cere Ucrainei peste 3,5 miliarde de dolari pentru gazele livrate în 2013 şi în primele patru luni ale acestui an, scrie publicaţia Bloomberg.  

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri