Sari la conținut

Presa britanică și-a adus aminte de românul Victor Spirescu 

Victor Spirescu FOTO: telegraph.co.uk

Victor Spirescu devenise la 1 ianuarie 2014 personajul principal al tabloidelor britanice. Publicațiile în căutare de senzațional se temeau că românii și bulgarii vor da năvală în regat, odată cu ridicarea tuturor restricțiilor pe piața muncii.

Victor Spirescu a fost întâmpinat la aeroport de jurnaliști britanici și chiar de un parlamentar britanic și a trebuit să le explice câteva săptămâni la rând că a venit în Marea Britanie să muncească, nu să trăiască de pe urma beneficiilor sociale. Tabloidele britanice nu s-au mulțumit cu atât. Reporterii lor au venit în România pentru a cerceta cine este Victor Spirescu, de unde a plecat el și cum trăia în țara natală.

A trecut un an de atunci, iar The Daily Telegraph a vrut să știe ce s-a mai întâmplat cu Victor Spirescu. Din discuția avută cu românul, publicația britanică a reținut în primul rând că acesta găsește că viața în capitala britanică este grea și că nu și-ar încuraja prietenii să vină la Londra.

„Nu le spun să vină aici. Este foarte greu”, a declarat românul în vârstă de 30 de ani. „E foarte greu să-ți faci o situație în această țară, să pui bani deoparte, dacă nu ai și oareșce noroc”, spune Victor Spirescu.

Românul a rămas ferm și le-a spus încă o dată jurnaliștilor britanici că nu a venit în regat pentru a încasa beneficiile sociale. „Am venit aici să muncesc. Am venit aici să fac bani”, a spus el.

Victor Spirescu este de părere că panica ce s-a creat la începutul anului trecut a fost nejustificată și lipsită de onestitate. El l-a criticat pe liderul UKIP, Nigel Farage, pe care l-a și întâlnit în chiar prima sa lună de ședere în Marea Britanie. „Are o problemă cu imigranții, dar are ca soție o imigrantă. Spune o mulțime de prostii. Poate că fumează prea mult....”, i-a declarat Victor Spirescu ziaristei de la The Telegraph care l-a intervievat.

După ce a început să lucreze într-o spălătorie de mașini, câștigând 30 de lire pe zi, Spirescu câștigă acum 250 de lire pe zi având o slujbă în domeniul construcțiilor, în estul Londrei, susține The Daily Telegraph:

Părinții lui așteaptă banii pe care îi trimite acasă, în România. Între timp, s-a despărțit de Cătălina, iubita pe care o avea când a venit la Londra. A venit și ea în Marea Britanie, dar nu a rezistat mult, găsind că viața la Londra e prea intensă.

Victor Spirescu spune că pune bani deoparte ca să se întoarcă în doi ani în satul său din România. „Vreau să încerc să-mi fac o mică firmă de construcții. Dacă nu reușesc, mă întorc și trăiesc ca un rege. Sunt mulți bani pentru România. Vreau să mă întorc și să trăiesc în satul meu. Am o casă acolo”, a spus Victor Spirescu. El i-a asigurat pe jurnaliștii britanici că niciodată nu a intenționat să rămână pentru totdeauna la Londra. „E un oraș aglomerat. Asta e problema”, a explicat el.