Presa franceză, mai înțelegătoare cu romii din România: Au nevoie de sprijin social pentru a se integra

Data publicării:
acordeon

Jurnaliştii France3 au descris mai întîi originile romilor în Franţa: primele familii, venite în secolul al XV-lea, s-au integrat perfect în societate, susţin aceştia. Marea provocare, spun ei, este asimilarea celor veniţi recent în Hexagon, din fostele ţări comuniste. Mulţi trăiesc în tabere improvizate şi în condiţii precare, asemenea romilor prezentaţi în documentar.

Potrivit reportajului, locatarii taberei ilegale din Bordeaux nu vor decît permisul de şedere, care le-ar deschide calea către un loc de muncă şi către integrare.

Aici în tabără este mizerie. Nu este bine. Nu sunt duşuri, nu sunt toalete, nu ne găsim de muncă”, spune unul dintre romi.

Reporterii francezi povestesc, de altfel, cum romii de acolo sînt sfătuiţi de doi mediatori, desemnaţi de primărie. Aceştia cunosc fiecare familie în parte, precum şi necazurile fiecărui imigrant.

Avem aici tineri care sunt apţi să ocupe un loc de muncă, pentru că au o capacitate profesională interesantă. Cred că sunt tineri care nu au nimic de făcut aici în tabără. Mai sunt şi alţii care nu vor să se integreze, pentru că nu vor să trăiască în rând cu lumea, şi care nu vor să se implice în activităţi lucrative, precum mersul dimineaţa la serviciu”, spune mediatorul Jerome Lobao.

Jurnaliştii France3 constată că pentru romi nu este uşor să se integreze şi să scape de stigmatele sociale. Tocmai de aceea, autorii reportajului consideră că romii au nevoie să înveţe franceza. Astfel, ei ar primi o şansă de a deveni cetăţeni loiali ai republicii.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri