Presa internațională, despre BREXIT: Regatul Unit a murit astăzi

Data publicării:
GettyImages-brexit leave

Ziarul Daily Mirror a deschis ediția de vineri cu titlul „We are out” („Am ieșit”). Jurnaliștii au scris despre consecințele economice și politice pe care le are Brexitul. Ziarul britanic de stânga i-a încurajat, anterior, pe cetățenii din Marea Britanie să voteze pentru rămânerea în Uniunea Europeană. 

De asemenea, ziarul The Sun a folosit un joc de cuvinte pentru prima pagină „See EU later” („Ne vedem mai târziu, UE”). Pe lângă analizele privind consecințele Brexitului, The Sun a notat și reacțiile internauților de pe rețelele de socializare, care au ironizat Marea Britanie pentru decizia luată. 

The Economist a titrat „ Marea Britanie și UE, o rupere tragică”. În analiza realizată de jurnaliștii de la The Economist se atrage atenția că Marea Britanie ar putea intra în recesiune.O economie mult mai puțin vibrantă înseamnă locuri de muncă mai puține, taxe mai puține și, în fine, măsuri de austeritate. Rezultatul referendumului va zdruncina și economia mondială fragilă deja. Scoțienii, dintre care cei mai mulți au votat ca să rămână în UE, acum vor fi mai nerăbdători să se elibereze de Regatul Unit, așa cum aproape că au reușit în 2014”, se arată în analiza The Economist.

Presa din Germania a tratat Brexitul cu puțin umor. Publicația taz.de a ilustrat articolul privind ieșirea Marii Britanii din UE cu poza faimosului motan din Downing Street, Larry. „După referendumul pentru Brexit, au ales să plece”, a fost explicația care a însoțit fotografia. 

Bild a titrat „Britanicii au ales out. Cameron se retrage. Ziua neagră a Europei”. 

Revista politică Cicero a titrat, referitor la Brexit, „ Rămas bun de la Uniunea Europeană”. 

În Franța, Le Nouvelle Observator a scris că „Da, Regatul Unit a murit astăzi”. De asemenea, publicația a atras atenția că ieșirea Marii Britanii din UE a provocat un „seism global”. 

Paris Match a titrat „După Brexit, David Cameron e out”. Jurnaliștii francezi au atras atenția că David Cameron este cel care a promis organizarea acestui referendum al cărui rezultat l-a făcut să demisioneze. „Dacă te joci cu focul, te arzi, mai ales în politică”, a notat Paris Match. 

L'Expressa venit cu o interpretare diferită cu privire la Brexit și a titrat „Brexitul, o șansă pentru Europa”. „Acesta este un nou început. Politicile Europei erau pe moarte și votul britanicilor pentru Brexit le pot învia”, au scris jurnaliștii francezi. 

În Spania, El Mundo notează că „Brexitul câștigă. Regatul Unit decide să abandoneze Uniunea Europeană”. Un alt titlu din presa spaniolă arată că „Brexitul prăbușește lira și forțează demisia lui Cameron”. 

Italienii de la Corriere della Sera titrează „Marea Britanie părăsește Europa. Panică pe burse. Colaps global”. 

Peste Ocean, Washington Post scrie că „Britanicii șochează lumea și se rupe de Uniunea Europeană. Liderul britanic demisionează”. „Votanții britanici și-au sfidat liderii și aliații internaționali și au tăiat relațiile cu Uniunea Europeană, după un referendum care a provocat haos pe piețele financiare, l-a forțat pe premierul britanic să demisioneze și a dat startul la o nouă luptă pentru independență din partea Scoției”, au notat jurnaliștii americani. 

The New Yorker scrie că votul pentru Brexit aruncă Marea Britanie și Uniunea Europeană în dezordine. 

Boston Herald conchide că decizia britanicilor a înmărmurit lumea și a tulburat piețele financiare. 

Britanicii părăsesc UE

Britanicii au votat în proporție de 51,9% ca Regatul Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord să iasă din Uniunea Europeană. Marea Britanie este prima țară care alege să părăsească blocul comunitar. 

Capitala Londra și Scoția au dat un vot ferm proeuropean, dar acesta a fost subminat de rezultatele slabe ale taberei proeuropene în nordul Angliei, dar și în Țara Galilor. 

Într-o primă reacție, premierul Scoției a declarat că acest rezultat arată clar că populația Scoției se vede ca făcând parte din UE”, o aluzie la o eventuală nouă încercare de desprindere de regat.

La rândul său, în Irlanda de Nord, liderul Sinn Fein a apreciat că votul britanicilor în favoarea părăsirii UE dă tărie cauzei pe care o susține, aceea a convocării unui referendum pe tema reunificării Irlandei.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri