Presa internațională scrie despre eșecul Rovanei Plumb. Regulile sunt noi și nu e clar ce se întâmplă mai departe

Data actualizării: Data publicării:
rovana-plumb-inquam-photos-octav-ganea (9)
Foto: InquamPhotos/Octav Ganea

Presa internațională a scris despre avizele negative primite de candidații României și Ungariei. Jurnaliștii remarcă faptul că regulile care au dus la blocarea procedurii de numire a noii Comisii Europene sunt noi și nu este clar ce se va întâmpla mai departe.

„Noua echipă de top a UE este în dubii din cauza unor îngrijorări legate de conflicte de interese”, a scris The Washington Post. Comisia juridică a Parlamentului European, cea care verifică declarațiile financiare ale candidaților, a refuzat să recomande ca Rovana Plumb și Laszlo Trocsanyi să meargă la audierile oficiale, au scris ziariștii americani.

Reuters a spus că respingerile îl fac de râs pe premierul ungar Viktor Orban, dar și Guvernul României, aflat în mijlocul unei crize politice și care a mai avut probleme la Bruxelles.

EuObserver a notat că respingerea candidaților României și Ungariei este fără precedent. Este, de asemenea, rezultatul noilor reguli de procedură, aplicate acum pentru prima dată. Publicația a notat și motivele pentru care cei doi au fost respinși. În cazul Rovanei Plumb, au existat diferențe între declarațiile de avere date în România și la UE. În schimb, în cazul candidatului maghiar, au apărut semne de întrebare privind legăturile dintre firma de avocatură pe care a fondat-o și Guvern, în perioada în care a fost ministru al Justiției.

„Ursula von der Leyen și refuzurile care îi dau dureri de cap” a titrat Politico. Publicația a spus că respingerea candidaților României și Ungariei reprezintă primul mare test pentru șefa desemnată a viitoarei Comisii Europene. A remarcat, de asemenea, confuzia legată de ce urmează să se întâmple, deoarece situația este nouă.

Europa Liberă a citat o purtătoare de cuvânt a Comisiei Europene care a spus că România și Ungaria nu trebuie automat să facă noi propuneri de comisari. Următorii pași vor fi deciși de Parlament și de Ursula von der Leyen.

Editare web: Luana Păvălucă

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri