Presa rusă: Comuniștii din R. Moldova îi susțin pe prooccidentali. Este o soluție pentru Parlament și pentru țară

Data publicării:
vladimir voronin mediafax-1

Liderul Partidului Comuniștilor, Vladimir Voronin FOTO: MediafaxFoto

Partidul comunist a exclus din programul său electoral, înainte de legislative, obiectivul integrării în Uniunea Vamală. Vladimir Voronin, liderul comuniștilor și fostul președinte al țării, a anunțat o apropiere graduală de UE. Tot el este cel care pentru prima oară a spus că această perspectivă este „în orice caz, reală”. În iunie, autoritățile de la Chișinău au semnat și ratificat un acord în acest sens, reamintește presa rusă, care menționează, însă, că această politică nu este susținută decât de jumătate din populația țării, cealaltă jumătate fiind favorabilă păstrării legăturilor cu Rusia, unde muncesc peste 700.000 de moldoveni. Și partidele de stânga doresc ca țara să se alăture Uniunii Vamale, mai scrie publicația rusă, referindu-se, cel mai probabil, la socialiștii conduși de Igor Dodon.

Din acest punct de vedere, alegerile legislative nu au schimbat nimic: raportul dintre partizanii UE și cei ai Uniunii Vamale rămâne același. Liderii mai multor partide, dimpotrivă, și-au schimbat orientarea politică. Partidul Comuniștilor, de exemplu, lider de opinie timp de 20 de ani, a fost depășit, pentru prima oară, de socialiști. Aceștia din urmă dețin cele mai multe locuri în noul parlament, dar sunt departe de majoritate și nu au nicio șansă să o obțină printr-o coaliție cu alte partide. Acest obiectiv rămâne inaccesibil și pentru partidele de dreapta, care în trecut au reprezentat alianța prooccidentală aflată la conducere. În acest context, voința liderului comuniștilor de a negocia este o soluție pentru parlament și pentru țară, comentează Nezavissimaia Gazeta.

O coaliție între dreapta și comuniști, care au renunțat la drapelele lor roșii pentru a aduce serios în discuție valorile europene, va fi un fundament solid pentru a forma o nouă societate civilă, mai scrie publicația rusă.

Căderea recentă a rublei i-a determinat pe mulți imigranți moldoveni să-și schimbe locul de muncă și să se reorienteze către UE. Și e perfect viabil: Uniunea Europeană a ridicat deja pentru ei regimul obligativității vizelor, conchide publicația rusă, în condițiile în care acest deziderat nu a fost posibil și pentru cetățenii ruși. 

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri