Președintele Comisiei Europene: Rusia este o problemă strategică pentru UE

Data publicării:
jean claude juncker presedintele eurogroup afp

Rusia a devenit o problemă strategică pentru Uniunea Europeană, consideră preşedintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker. Moscova a ajuns în această poziţie din cauza crizei din Ucraina, la care s-a adăugat şi renunţarea la proiectul gazoductului South Stream.

Da, Rusia este în acest moment o problemă strategică, dar sper că în viitorul foarte apropiat Rusia va fi din nou un partener strategic. Comisia va face tot ce poate pentru acest obiectiv. Nu vom accepta şantajul în chestiuni legate de energie”, a declarat Jean-Claude Juncker, preşedintele Comisiei Europene.

Vladimir Putin, într-un discurs despre starea naţiunii cu o puternică tentă naţionalistă, a acuzat vechii inamicii ai Rusiei - adică ţările occidentul, că încearcă să construiască o nouă Cortină de Fier. Mai mult, preşedintele rus a susţinut că sancţiunile impuse de Vest după anexarea Crimeeii, care au afectat grav economia rusească, sunt pedepse pentru că Rusia a redevenit puternică.

Mesajul liderului de la Kremlin a rezonat cu ruşii obişnuiţi.

„Bineînţeles că vom fi bine. Chiar vreau să cred asta. Tot timpul am reuşit să trecem prin tot şi vom reuşi şi de acum înainte”, a spus o femeie.

În ultima perioadă, rubla s-a devalorizat masiv în faţa dolarului, câştigurile din petrol au scăzut deoarece preţul barilului pe piaţa internaţională s-a prăbuşit, iar tot mai multe magazine din Rusia au parte de lipsuri din cauza restricţiilor la importurile din Vest. Chiar şi aşa, popularitatea lui Vladimir Putin este încă la cote foarte ridicate.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri