Preşedintele Gazprom, Aleksei Miller, a scăpat de sancţiunile UE grație lobby-ului unor grupuri energetice

Data publicării:
gazprom crop

Aleksei Miller / Foto: Facebook

Uniunea Europeană (UE) a extins, luni, lista cu persoane vizate de sancţiuni din cauza crizei din Ucraina, adăugând 13 nume, reamintește Mediafax. 

Iniţial, Aleksei Miller, preşedintele-director general al Gazprom, figura pe această nouă listă, dar o serie de grupuri europene au insistat pe lângă Guvernele lor pentru ca acesta să fie scos de pe listă, argumentând că aceste sancţiuni vor complica în mod considerabil activitatea cu gigantul rus, care este un actor incontestabil pe piaţa europeană, a declarat un bancher în domeniul investiţiilor.

„Nu a fost uşor să ne facem auziţi de către autorităţi, a fost necesar să dăm numeroase telefoane pentru a obţine o reacţie”, a declarat, de asemenea, pentru ziar, reprezentantul unei firme europene, sub protecţia anonimatului. Potrivit acestei surse, grupuri franceze, germane şi taliene au acţionat în favoarea lui Aleksei Miller.

Contactat de către jurnaliștii „Vedomosti”, un purtător de cuvânt al grupului Total a declarat că nu ştie dacă societatea a insistat pe lângă lideri europeni pentru a-l scăpa de sancţiuni pe directorul Gazprom.

Reprezentanții GdF, Shell, E.On, Enel, BP, OMV şi Gazprom au refuzat să comenteze.

UE importă un sfert din gazele naturale pe care le consumă din Rusia, iar o serie de grupuri au încheiat acorduri cu Gazprom pentru a exploata resurse în Rusia, urmând modelul anglo-olandez Shell.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri