Președintele Parlamentului European critică atitudinea Poloniei: UE nu a mai fost contestată niciodată atât de radical

Data actualizării: Data publicării:
david sassoli cu o casca in ureche si steagul ue pe fundal
Președintele Parlamentului European, David Sassoli. Foto: Profimedia Images

Preşedintele Parlamentului European, David Sassoli, a denunţat joi, într-o scrisoare trimisă liderilor care participă la summitul Consiliului European, atitudinea Poloniei, arătând că Uniunea Europeană nu a mai fost contestată niciodată atât de puternic.

David Sassoli nu este prezent la summitul Uniunii Europene din motive de sănătate, dar a trimis o scrisoare în care acuză Polonia de contestarea bazei legale a Uniunii Europene, referindu-se la decizia instanţei constituţionale de la Varşovia, care a constatat incompatibilităţi în raport cu Tratatele comunitare, relatează Mediafax.

Nu este nici prima şi, categoric, nu va fi ultima dată când se întâmplă să fie contestată baza legală a Uniunii Europene. Dar nu s-a mai întâmplat niciodată ca Uniunea Europeană să fie contestată atât de radical, a spus David Sassoli în scrisoarea transmisă participanţilor la reuniunea Consiliului European, relatează Politico.eu.

Liderii europeni trebuie să aibă o discuţie directă şi deschisă asupra direcţiei Uniunii Europene, a subliniat David Sassoli.

Situaţia Poloniei va fi discutată la nivel informal în cursul summitului de la Bruxelles. Uniunea Europeană a avertizat deja că va avea o reacţie fermă la decizia instanţei constituţionale de la Varşovia.

Tribunalul Constituţional din Polonia a decis recent că unele articole ale tratatelor Uniunii Europene sunt incompatibile cu Legea constituţională poloneză, afectând suveranitatea ţării.

Organismele europene acţionează prin depăşirea competenţelor, a argumentat Julia Przylebska, preşedintele Tribunalului constituţional din Polonia. Przylebska a enumerat o serie de articole ale Tratatelor UE care, conform judecătorilor instanţei constituţionale de la Varşovia, sunt în contradicţie cu Legea fundamentală din Polonia.

De altfel, Tribunalul constituţional, cea mai înaltă instanţă judiciară din Polonia, a denunţat ingerinţele Curţii de Justiţie a Uniunii Europene în sistemul judiciar polonez.

Pe fondul criticilor, premierul Mateusz Morawiecki a dat asigurări că Polonia este un membru loial în cadrul Uniunii Europene, subliniind însă că se opune centralizării excesive a puterii.

Editor : M.B.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri