Președintele Poloniei vrea referendum pentru modificarea Constituției

Data actualizării: Data publicării:
andrzej duda, presedinte polonia_fb_august 2015

Preşedintele polonez, Andrzej Duda, şi-ar dori organizarea unui referendum în noiembrie pentru schimbarea Constituţiei.

andrzej duda, presedinte polonia_fb_august 2015
Andrzej Duda / FOTO: FACEBOOK

Scrutinul, care ar avea loc la 10-11 noiembrie, le-ar oferi polonezilor şansa de a-şi împărtăşi viziunea despre viitorul Poloniei, a declarat Duda joi la Varşovia, conform agenţiei poloneze de presă PAP.

În discursul său de Ziua Constituţiei, o sărbătoare care marchează Constituţia din 1791 a Federaţiei Polono-Lituaniene, preşedintele a sugerat că votul ar fi un „referendum consultativ”.

El nu a oferit însă informaţii despre cum ar putea fi schimbată legea fundamentală.

Actuala Constituţie a Poloniei este în vigoare din 1997 şi a fost rezultatul unor discuţii lungi după căderea comunismului în 1989.

Partidul Lege şi Justiţie (PiS), aflat la guvernare, insistă totuşi că actuala Constituţie este prea mult influenţată de cea veche din timpul comunismului.

Ca şef al statului, Duda este, teoretic, o figură apolitică, deşi este un fost membru al PiS şi a anunţat încă de anul trecut intenţia de a propune modificări la Constituţie.

Opoziţia s-a exprimat împotriva unor astfel de schimbări, într-un moment de disensiuni politice puternice în ţară, unii acuzând PiS că încearcă să îşi consolideze puterea.

PiS a avut deja dispute cu Uniunea Europeană în legătură cu modificările din sistemul judiciar, despre care Comisia Europeană spune că afectează statul de drept.

Sursa: Agerpres

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri