Președintele Ucrainei l-a sunat pe Traian Băsescu

Data publicării:
basescu bruxelles 14 sept crop

Potrivit Administraţiei Prezidenţiale, în convorbirea telefonică, solicitată de liderul de la Kiev, acesta a vorbit şi despre transferul de armament greu şi combatanţi dinspre Federația Rusă.

Traian Băsescu l-a asigurat pe omologul său de faptul că România susține acțiunile legitime ale autorităților pentru apărarea integrității teritoriale a Ucrainei. Discuţia celor doi lideri are loc cu patru zile înainte de Consiliul European la care va participa şi preşedintele României. 

Situația din estul Ucrainei se deteriorează

Armata ucraineană a suferit noi pierderi în estul ţării: cel puţin șapte soldaţi au murit, iar alţi 33 au fost răniţi în schimbul de focuri cu separatiştii proruşi, a anunţat comandantul operaţiunii armate din estul Ucrainei. Declaraţiile vin după ce cu o zi înainte autorităţile de la Kiev au confirmat că cel puţin 19 soldaţi ucraineni au fost ucişi la Lugansk, după ce militanţii proruşi au atacat cu rachete un convoi militar.

Preşedintele Ucrainei, Petro Poroşenko, a promis că sângele vărsat al soldaţilor nu va rămâne nerăzbunat.

Violenţele în estul Ucrainei s-au intensificat pe fondul declanşării operaţiunilor de eliberare a oraşelor Doneţk şi Lugansk, aflate sub controlul miliţilor proruse. Rebelii încearcă să ţină armata ucraineană la depărtare şi pentru a reuşit acest lucru au aruncat în aer un pod feroviar pe care permitea accesul în Lugansk.

Miliţiile proruse au promis să lupte până la ultimul om pentru a apăra independenţa regiunilor.

Tot mai mulţi oameni fug în Rusia pentru a-şi salva vieţile.

Într-un raport, Amnesty International denunță înmulțirea răpirilor și actelor de tortură în estul Ucrainei.

Uniunea Europeană a adăugat încă 11 nume pe lista persoanelor sancţionate pentru criza din Ucraina, ridicând la 72 numărul oficialilor ruşi şi ucraineni sancţionaţi prin îngheţarea conturilor şi interzicerea vizelor. 

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri