Prezenţă la urne de peste 70 la sută la referendumurile din Găgăuzia

Data publicării:
gagauzia-1

În total, la referendumuri au participat 70.777 de persoane, respectiv 70,42 la sută din totalul de alegători înscrişi pe listele electorale. Potrivit liderilor politici ai Găgăuziei, aceşti indici sunt fără precedent în istoria modernă a regiunii, transmite IPN, în pagina electronică, citat de Mediafax.

Cea mai mare prezenţă a fost înregistrată în raionul Ceadîr Lunga, de 77,8 la sută. În raioanele Comrat şi Vulcăneşti, prezenţa a fost de 68,2 la sută şi, respectiv, 61,31 la sută.

Comisia Electorală Centrală din Găgăuzia a anunţat că primele rezultate preliminare vor fi anunţate în prima jumătate a zilei de luni.

Duminică, locuitorii din Găgăuzia au participat la două referendumuri. Unul dintre acesta are caracter consultativ şi are ca scop să afle atitudinea cetăţenilor faţă de orientarea proeuropeană sau prorusă a Republicii Moldova. Al doilea referendum este unul legislativ şi are ca scop să obţină aprobarea locuitorilor regiunii în legătură cu dreptul Găgăuziei la autodeterminare în cazul în care Republica Moldova şi-ar pierde suveranitatea. Ambele plebiscite au fost declarat ilegale de instanţa de la Comrat. 

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri