Prim-ministrul Franței, după protestele de sâmbătă: O taxă nu poate ameninţa unitatea naţională

Data actualizării: Data publicării:
edouard philippe - crop fb
Foto: Facebook Edouard Philippe

Ministrul francez de interne, Christophe Castaner, şi prim-ministrul Edouard Philippe au susţinut declaraţii de presă, sâmbătă seară, în care au prezentat un bilanţ provizoriu al manifestaţiilor „vestelor galbene” ce au avut loc în Paris şi în mai multe oraşe din Franţa. Ei au asigurat că situaţia este sub control şi au precizat că este momentul dialogului.

premierul frantei la prefectura politiei proteste - fb
Premierul Franței, Edouard Philippe, urmărește situația protestelor de la Prefectura Poliției din Paris Foto: Facebook Edouard Philippe

Ministrul de Interne, Christophe Castaner, a anunţat că pe teritoriul Franţei au manifestat 125.000 de persoane, dintre care 10.000 în Paris, relatează News.ro.

1.385 de persoane au fost reţinute, iar 974 au fost plasate în custodie. Cifrele sunt provizorii.

La ora locală 19:30, situaţia era sub controlul forțelor de ordine, a spus ministrul.

La rândul său, prim-ministrul Edouard Philippe a vorbit despre evenimentele de sâmbătă desfăşurate sub numele de „Actul patru”: „Vigilenţa şi mobilizarea sunt încă necesare în Paris şi în anumite oraşe de provincie. Vreau să salut buna pregătire a forţelor de ordine. Am conceput un plan excepţional prin alegerea unui dispozitiv axat pe mobilitate permanentă a forţelor de ordine”. Philippe a mulţumit în numele Guvernului „tuturor celor care au apelat la calm săptămâna aceasta”, printre care politicieni şi reprezentanţi sindicali. 

„Este timpul dialogului, a început prin dezbateri, prin întâlniri pe teren. Dialogul a început, trebuie să continue. Naţiunea franceză trebuie să se regăsească. O taxă nu poate ameninţa unitatea naţională”, a conchis prim-ministrul, reluând o declarație pe care o făcuse în urmă cu patru zile într-o postare amplă pe Facebook: Nicio taxă nu merită să punem în pericol unitatea națiunii. El anunțase atunci că suspendă pentru șase luni câteva dintre măsurile ce urmau să intre în vigoare la 1 ianuarie 2019 și care stârniseră furia francezilor.

În Paris, situaţia a revenit sâmbătă seara la normal, scrie Le Figaro, dând exemple ca Champs-Elysées, gara Saint-Lazare şi Trocadéro, deşi în unele părţi ale Arondismentului 17, din nord-vestul capitalei, mai aveau loc ciocniri între manifestanţi şi forţele de ordine.

Violenţe au avut loc şi în Place de la Republique, potrivit BFMTV. 

Numărul răniţilor a ajuns la 118, dintre care 17 membri ai forţelor de ordine.

Preşedintele Emmanuel Macron va face declaraţii la începutul săptămânii viitoare, a confirmat Palatul Elysée pentru Le Figaro, fără a da detalii.

Citiți și: 

Român din Franța, despre proteste: „În România e altă poveste; Aici oamenii sunt ascultați”

Cine alimentează furia francezilor? Descoperirile unor investigații de securitate cibernetică

Adevărul despre protestatarii violenți de la Paris, relatat de o jurnalistă română

Ambasadorul României la Paris, despre proteste: Este mult mai calm decât săpămâna trecută

 

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri