Prima reuniune importantă a UE sub conducerea României

Data publicării:
george ciamba - inquam ganea
Foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Consiliul Afacerilor Generale al Uniunii Europene (CAG) s-a reunit marți la Bruxelles. Este primul eveniment important al preşedinţiei României, iar şedinţa miniştrilor afacerilor externe este condusă de George Ciamba, ministrul delegat pentru afaceri europene. Subiectul principal al întâlnirii îl constituie priorităţile următoarelor șase luni în care România conduce Consiliul Uniunii Europene.

george ciamba 2 - inquam ganea
George Ciamba, ministrul delegat pentru afaceri europene, prezintă în Consiliul Afacerilor Generale prioritățile României în timpul mandatului de la președinția Consiliului UE Foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Este primul eveniment important prezidat de ţara noastră de când a preluat președinția Consiliului UE, la 1 ianuarie 2019.

„Miniştrii afacerilor externe din UE vor fi informaţi despre planurile  voi participa la Bruxelles la Consiliul Afaceri Generale, prezidat de către România. Este şi prima reuniune ministerială prezidată de către ţara noastră. (...) Primul subiect va fi prezentarea de priorităţi, al doilea subiect va fi cadrul financiar multianual, subiect pe care propun să îl abordăm cu consecvenţă. Noi îl vom avea pe agenda tuturor întâlnirilor la nivelul meu. În acelaşi timp, el va fi discutat atât la nivel tehnic, urmând să pregătim terenul pentru o discuţie politică la momentul în care credem că se poate obţine o consensualizare între diverşii actori instituţionali şi diversele ţări membre”, a declarat George Ciamba luni, într-o conferinţă de presă.

Totodată, George Ciamba a spus că unul dintre subiectele CAG va fi combaterea dezinformării.

„Pentru noi este important să protejăm alegerile pentru Parlamentul European de orice fel de interferenţe din afară şi cred că o discuţie europeană despre dezinformare şi o discuţie europeană despre atacuri cibernetice - cred că este foarte importantă şi de a vedea modul cum acest tip de acţiuni pot perturba sau uneori pot chiar destabiliza procese electorale - este mai bine să fie făcută înainte decât în momentul în care acestea se produc", a adăugat ministrul delegat pentru afaceri europene.

Potrivit MAE, reuniunea de la Bruxelles va începe cu prezentarea priorităţilor Preşedinţiei României pe durata mandatului de şase luni. Discuţiile se vor concentra în continuare pe negocierile privind viitorul cadru financiar multianual, sub forma unei informări din partea Preşedinţiei României la Consiliul Uniunii Europene. Miniştrii vor avea un schimb de opinii şi cu privire la fenomenul dezinformării, în urma solicitării Consiliului European de a dezvolta un răspuns coordonat la această provocare. De asemenea, Consiliul va discuta stadiul actual al dosarelor legislative, în perspectiva încheierii ciclului legislativ şi înainte de alegerile europene, a mai informat MAE într-un comunicat.

Marți, la ora 14:00 va avea loc o conferinţă de presă susţinută de George Ciamba, ministrul delegat pentru afaceri europene, care va prezenta concluziile reuniunii.

Între timp, s-au făcut şi ultimele pregătiri la sediul Consilului Uniunii Europene cu însemnele preşedinţiei României şi o expoziţie cu poze premiate despre viaţa sălbatică din România.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri