Primăria Romei apelează la sectorul privat pentru salvarea monumentelor capitalei italiene

Data publicării:
roma

"Ajutați-ne să facem în așa fel încât să se vorbească în continuare despre Roma și ea să rămână o referință a frumuseții în lume", a spus în fața presei Francesco Paolo Tronca, primarul interimar al Romei până la alegerile din iunie.

Împovărată de o datorie publică de circa 12 miliarde de euro, Roma nu își mai poate întreține patrimoniul, unul dintre cele mai bogate din lume. Monumente ca Circus Maximus, Forumul sau zidurile aureliene datează din Antichitate. "Municipalitatea nu mai are bani nici măcar pentru tăierea buruienilor", a declarat presei Claudio Parisi Presicce, responsabil cu patrimoniul în primăria Romei.

"Îi datorăm acest proiect Romei și lumii întregi. Singuri nu vom reuși niciodată", a adăugat Tronca.

Apelul adresat unor mecena nu este deloc nou la Roma. Restaurarea monumentului Fontana di Trevi, finalizată în noiembrie 2015, a fost finanțată de un grup de confecții de lux italian, în prezent fiind în curs lucrări de renovare a Colosseumului și a scărilor din Piața Spaniei, datorită unei firme de bijuterii și, respectiv, uneia de încălțăminte.

Doritorii pot alege din noua lista propusă de primărie, unde este evaluat costul fiecărei restaurări. De exemplu, sunt necesari 10 milioane de euro pentru întreținerea celor 80 de fântâni din capitală, un milion pentru iluminarea Circus Maximus sau 600.000 de euro pentru repararea apeductului Acqua Virgo, care alimentează, între altele, Fontana di Trevi.

Cei care iubesc Roma, locuitori și turiști, pot contribui și ei semnând un cec de 300 de euro pentru restaurarea Pieții Traian din apropierea Forumului.

"Trebuie ca patrimoniul să fie întreținut continuu", a afirmat Tronca, adăugând că numai această sarcină se cifrează la 25 de milioane de euro.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri