Primarul Londrei cere autonomie pentru oraş

Data publicării:
city londra vedere aeriana - GettyImages-476973022

„Ne aflăm în faţa unei veri lungi şi dificile cu un guvern eşuat, format dintr-un partid profund divizat. În mod ironic, ritmul ieşirii noastre din Uniunea Europeană va fi decis la Bruxelles, Paris şi Berlin, nu la Londra. În cele patru zile care au trecut de la referendum, 175.000 de londonezi au semnat o petiţie prin care cer ca Londra să devină un oraş-stat independent. Nu eu am iniţiat această petiţie, nici mama şi nici vreun grup anume. Oricât mi-ar plăcea ideea ca Londra să fie un oraş-stat, nu voi vorbi acum în mod serios despre independenţă. Dar, în numele tuturor londonezilor, cer mai multă autonomie pentru capitală”, a spus Sadiq Khan în discursul ţinut la o reuniune a liderilor din domeniul business organizată de The Times.

„Nu am de gând să instalez puncte de trecere pe M25 (autostrada care înconjoată Londra – n.r)”, a adăudat edilul. „Dar trebuie să protejăm afacerile din toată lumea care se desfăşoară aici, să ne protejăm locurile de muncă, creşterea şi prosperitatea”, a spus Sadiq Khan. Şi a adăugat că Londra nu vrea o bucată mai mare din plăcinta britanică. Dar vrea mai mult control pe bucata ei. Iar bucata ei este una consistentă, pentru că Londra asigură 22% din Produsul Intern Brut al regatului Unit.

Jurnaliştii comentează că principalul interes al Londrei este să păstreze importanţa City-ului, cel mai mare centru financiar al Uniunii Europene.

„Iată una dintre situaţiile de care finanţiştii din City se tem foarte mult în acest moment. Paşaportul! Unul care seamănă cu cele pe care le avem şi noi când călătorim în străinătate, dar cu un mare bonus. Este vorba de paşaportul bancar din UE, care le permite companiilor să aibă cartierul general într-o ţară membră a UE şi să-şi desfăşoare activitatea în altă ţară din UE. Pentru că deocamdată Marea Britanie este parte a Uniunii Europene, iar City of London oferă şi multe alte avantaje, aici vin şi investitorii. Accentuez, deocamdată! Pentru că odată schimbată situaţia, înseamnă că marile companii vor fi nevoite să îşi mute sediile centrale în alt oraş din Uniunea Europeană, să zicem Dublin sau Frankfurt. Asta mai înseamnă că marile bănci care au profitat ani la rând de avantaje, şi-ar putea muta zeci de mii de angajaţi. De fapt HSBC a anunţat încă dinaintea votului că şi-ar putea reloca 1.000 de angajaţi la Paris. Întrebarea este: dacă se va întîmpla aşa, vor urma şi alţii?”, argumenetază Phil Lavelle, corespondentul AlJazeera.

Între timp pierderile provocate de Brexit iau amploare. Cel mai mare donator al campaniei pro-Brexit, Patrick Barbour, care a oferit 500.000 de lire, a pierdut 400 de milione de lire din cauza prăbuşirii monedei britanice şi a instabilităţii de la burse. La rândul său, miliardarul Richard Branson, susţinător al rămânerii în Uniunea Europeană, a anunţat că Virgin Group a pierdut o treime din valoarea de piaţă din cauza tumultului din mediile financiare şi a renunţat la o nouă afacere care ar fi asigurat 3.000 de locuri de muncă.

Citiţi şi:

Brexit | A patra cea mai mare bancă a lumii se pregăteşte de plecare

Londra, îngrijorată de BREXIT. Economia capitalei britanice, echivalentă cu cea a Norvegiei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri