Video Primul britanic vaccinat împotriva COVID-19 este o femeie de 90 de ani: Este „un privilegiu”

Data actualizării: Data publicării:
Margaret Keenan în momentul în care este vaccinată împotriva COVID.
Margaret Keenan, la 90 de ani, este prima persoană din Marea Britanie care este vaccinată împotriva COVID. FotoProfimedia Images

Margaret Keenan, o femeie în vârstă de 90 de ani, este prima persoană din lume vaccinată anti-COVID în cadrul unei campanii naționale, în afara condițiilor de testare, transmite BBC marți dimineață.

Astăzi a început campania națională de vaccinare anti-coronavirus din Marea Britanie, iar prima persoană care a primit doza de vaccin este o femeie de 90 de ani.

Margaret Keenan a primit vaccinul Pfizer/BioNtech. Ea locuiește în Coventry, dar este originară din Eniniskillen, Irlanda de Nord, și a fost vaccinată de către asistenta medicală May Parsons la Spitalul Universitar al orașului, la 6.31 dimineața.

Ea a spus că a fi prima persoană vaccinată este „un privilegiu” și cel mai bun cadou de naștere pe care l-ar putea dori, deoarece ar însemna că ar putea petrece timp cu familia și prietenii de Anul Nou, după ce a fost singură în cea mai mare parte a anului.

Margaret Keenan i-a sfătuit și pe ceilalți să se vaccineze: „Dacă eu pot la 90 de ani, și voi puteți.”

Marea Britanie a fost prima țară din lume care a aprobat folosirea vaccinului coronavirus Pfizer/BioNTech pe scară largă, comandând 40 de milioane de doze - suficient pentru a vaccina 20 de milioane de oameni, în primă fază.

Vaccinul dezvoltat de Pfizer și BioNTech a fost aprobat de urgență la începutul lunii decembrie, de autoritățile britanice. Ministrul Sănătății, Matt Hancock, a declarat săptămâna trecută că prima zi din campania de vaccinare marchează un moment istoric, numind-o „Ziua Victoriei”. 

Restricţiile privind manipularea acestui vaccin, care trebuie depozitat la o temperatură de -70 de grade Celsius, reprezintă provocări logistice, au subliniat autorităţile sanitare. Vaccinul trebuie transportat de o companie specializată, iar decongelarea dozelor durează mai multe ore.

Potrivit unor publicaţii britanice, regina Elisabeta a II-a, în vârstă de 94 de ani, şi soţul acesteia, prinţul Philip, de 99 de ani, vor fi vaccinaţi în curând, Mail on Sunday afirmând că aceştia plănuiesc să anunţe în mod public momentul imunizării pentru a „încuraja populaţia să se vaccineze”, autorităţile temându-se că militanţii anti-vaccin ar putea răspândi îndoieli în rândul populaţiei.

Editor : G.C.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri