Primul semnal negativ după ce România a preluat președinția Consiliului UE vine din Polonia

Data actualizării: Data publicării:
lupul-dacic-logo-romania-presedintie-ue-2019

Ministrul polonez de Externe, Jacek Czaputowicz, a declarat că Polonia preferă ca viitorul buget multianual al UE să fie discutat cu noua Comisie Europeană și noul Parlament European care vor fi formate după alegerile europarlamentare din luna mai. Mandatul României la conducerea Consiliului UE se încheie la finalul lunii iunie.

Ministers Attend The Balkans Summit
Jacek Czaputowicz, sceptic în legătură cu negocierile privind bugetul UE / Foto / Guliver / Getty Images

Întrebat de Radio România Actualități  dacă Polonia este una din țările care va susține președinția română a Consiliului UE să facă progrese în chestiunea viitorului buget european, Jacek Czaputowicz a răspuns: „Suntem sceptici în ce privește actuala propunere de buget a Comisiei Europene. Polonia consideră că e mai importantă substanța, conținutul decât viteza de adoptare. Ar fi bine, dar nu cred că va fi posibil ca această discuție să fie încheiată până la sfârșitul președinției române a Consiliului UE”.

„Noi credem că e o decizie foarte improtantă și ar trebui luat de organisme legitime, și anume de o comisie europeană și un parlament european care vor rezulta din viitoarele alegeri. Toată lumea se așteaptă la schimbări importante, așadar pentru o asemenea decizie e nevoie de legitimitate. După părerea noastră actuala Comisie nu are uneori destulă legitimitate pentru că reprezintă forțe politice care au pierdut puterea. Polonia va susține România în eforturile pe marginea viitorului buget multianual, să pregătească opțiuni, dar suntem mai degrabă sceptici că se poate lua vreo decizie finală. Probabil în a doua parte a anului, cu o nouă Comisie, atunciva fi vremea potrivită petnru o decizie, pentru a ajunge la un compromis. Nu cred că statele membre vor fi gata să facă acest pas mai repede”, a adăugat șeful diplomației poloneze.

Nici măcar stabilirea unui cadru pentru negocieri nu este posibilă, a apreciar el. „Când ești sceptic în ce privește substanța, proporția și împărțirea bugetului, cel mai probabil nu vei accepta nici finalizarea discuției”, a precizat Jacek Czaputowicz. 

România marchează preluarea preşedinţiei Consiliului Uniunii Europene. Astăzi şi mâine, la Bucureşti au loc întâlniri oficiale şi evenimentele culturale dedicate acestui eveniment. Vor veni Jean Claude Juncker, preşedintele Comisiei, Antonio Tajani, preşedintele Parlamentului, şi Donald Tusk, preşedintele Consiliului European.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri