Primul zbor cu deportați din Marea Britanie către Rwanda a fost blocat de CEDO

Data actualizării: Data publicării:
Manifestație pro-refugiați în Marea Britanie
Oamenii cer guvernului britanic să nu deporteze în Rwanda solicitanții de azil. Foto: Profimedia.

Primul zbor programat pentru a duce solicitanții de azil din Marea Britanie în Rwanda nu a plecat marți, așa cum fusese planificat. Cursa a fost blocată de o acțiune în justiție de ultim moment, a declarat Ministerul de Interne pentru BBC.

Se preconiza că până la șapte persoane vor fi îndepărtate în țara din Africa de Est, dar zborul a fost anulat după ce Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO) a intervenit în caz.

Justiţia britanică a autorizat vineri controversatul proiect al guvernului de la Londra de a-i trimite în Rwanda pe solicitanţii de azil, respingând acţiunea asociaţiilor de apărare a drepturilor omului.

Zborul trebuia să decoleze la ora 22:30 (ora locală) de pe un aeroport militar din Wiltshire, dar CEDO a emis un ordin de blocare a expulzării unor solicitanți de azil care erau programați să se afle în prima cursă către Rwanda.

Cu câteva ore înainte de plecarea planificată a aeronavei, CEDO a anunțat că a acordat o „măsură urgentă provizorie” în cazul unui irakian.

Instituția a precizat că aceste măsuri provizorii sunt acordate doar „în mod excepțional, atunci când reclamanții s-ar confrunta cu un risc real de vătămare ireversibilă”.

Declarația contrazice o hotărâre a judecătorilor din Londra, care nu au identificat niciun risc imediat pentru cei care urmează să fie trimiși în Rwanda.

Editor : Liviu Cojan

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri