Procurorii suedezi anunță că au aflat, după 34 de ani, cine l-a asasinat pe premierul Olof Palme

Data actualizării: Data publicării:
Olof Palme
Foto: Getty Images

Procurorii suedezi anunță că au stabilit cine este asasinul premierului Olof Palme, împușcat în plină stradă în 1986, punând capăt astfel unui mister vechi de 34 de ani, relatează BBC.

Anchetatorii spun că asasinul este Stig Engstrom, cunoscut ca „Omul Skandia”, care s-a sinucis în 2000. Astfel, ancheta privind moartea lui Palme va fi în sfârșit închisă, a anunțat procurorul șef Krister Petersson.

Palme a fost împușcat în spate în Stockholm, în timp ce mergea spre casă împreună cu soția sa, Lisbet. Se întorceau de la cinematograf, iar Palme dăduse liber oamenilor din echipa de securitate care îl proteja. Asasinatul a avut loc pe una dintre cele mai aglomerate străzi din oraș și circa 20 de  martori au spus că au văzut cum un bărbat înalt trage câteva focuri de armă și apoi fuge de la locul faptei.  

Prima condamnare și răsturnarea verdictului

Mii de oameni au fost audiați după acest asasinat. Inițial, a fost condamnat un hoț de buzunare, pe care îl identificase Lisbet Palme, dar verdictul a fost schimbat la apel deoarece nu a fost găsit un mobil al crimei și nici arma cu care a fost comis asasinatul.

Stig Engstrom, identificat acum ca adevăratul asasin, a devenit cunoscut sub numele de „Omul Skandia”, deoarece lucrase pentru compania de asigurări Skandia. Muncise târziu în seara crimei la sediul firmei, aproape de locul crimei.

Cine este „Omul Skandia”

Engstrom a fost considerat inițial martor al asasinatului. El a fost identificat pentru prima dată drept suspect de jurnalistul Thomas Pettersson, iar poliția a început să-l investigheze pe Engstrom la 18 ani după sinuciderea sa, în 2000. S-a sugerat că Engstrom l-a ucis Palme din cauza orientării de stânga a fostului premier.

Engstrom i-a mințit pe polițiști în legătură cu momentele de după crimă, susținând chiar că a încercat să-l resusciteze pe Palme. Ulterior, s-a aflat că era antrenat pentru folosirea armelor de foc.

Fosta soție a lui Stig Engstrom a declarat pentru ziarul Expressen în 2018 că a fost chestionată de polițiști în 2017. La vremea respectivă, femeia a spus declarat că suspiciunea asupra acstuia nu are bază.

„El era prea laș. Nu ar fi făcut rău nici unei muște”, a spus ea.

Teoriile vehiculate de-a lungul anilor

Moartea lui Palme a dat naștere multor teorii, cu atât mai mult cu cât nu s-a aflat timp de peste 30 de ani cine l-a ucis.

Palme a condus Partidul social-democrat din Suedia și și-a atras furia mai multor oameni de afaceri din cauza reformelor aplicate. Pe plan extern, a criticat invadarea Cehoslovaciei de către sovietici în 1968 și războiul din Vietnam, ca și regimul de apartheid din Africa de Sud.

Printre teoriile vehiculate de-a lungul anilor, s-a spus că Palme a fost asasinat pentru că s-a ridicat împotriva apartheidului și a finanțat Congresul național african (ANC). De altfel, poliția suedeză a investigat această pistă în 1996.

O altă teorie a fost aceea că Palme descoperise că o firmă suedeză de armament ar fi dat mită pentru un contract în India. A fost vehiculată și teoria că a fost ucis pentru că declarase gruparea militară kurdă PKK drept organizație teroristă.

Lisbet Palme a murit în 2018, fără să știe clar cine i-a ucis soțul.

Editor web: Monica Bonea

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri