Sari la conținut

Profitul Gazprom a scăzut cu 23% în prima jumătate a anului

 

Foto: Guliver/GettyImages

Gazprom a raportat un profit de 450,6 miliarde de ruble (11,1 miliarde de dolari) pentru primele şase luni ale acestui an, faţă de 582,6 miliarde de ruble (14,2 miliarde de dolari) în acelaşi interval din 2013, transmite MarketWatch, citat de Mediafax.

Compania a oprit furnizarea de gaze naturale către Ucraina în luna iunie, din cauza datoriilor de 1,45 miliarde de dolari acumulate de guvernul ucrainean pe parcursul anului 2013. Potrivit Gazprom, suma datorată de Ucraina se ridică în prezent la 5,3 miliarde de dolari, după ce, în luna aprilie, a crescut preţul gazului livrat Ucrainei.

Totuşi, veniturile gigantului din Rusia au urcat cu 7% în perioada ianuarie-iunie a acestui an, la 1,59 de trilioane de ruble, pe fondul creşterii livrărilor de gaz în străinătate şi a majorării preţurilor. Vânzările către Europa, cea mai profitabilă piaţă a Gazprom, au avansat la 86 de miliarde de metri cubi, în timp ce livrările în Rusia au scăzut de la 133,6 miliarde de metri cubi la 125,4 miliarde de metri cubi.

Citiți și
Gazprom reduce din nou livrările de gaze către România. Ministrul pentru Energie, la Digi24: Ambasadorul rus mi-a promis că îmi va da o explicaţie
Rusia vrea să dubleze cantitatea de gaze livrată Chinei