Proiect | Avion militar construit de Franța și Germania

Data publicării:
avion

Franţa şi Germania îşi dau mâna şi în domeniul apărării aviatice. Airbus şi Dassault au semnat un acord de colaborare pentru construirea unui model de aeronavă militară. În condiţiile în care aceştia sunt consideraţi rivali, nu se ştie deocamdată cine va coordona proiectul.

Viitorul avion de luptă face parte din strategia franco-germană de a asigura suveranitatea europeană în materie de apărare, în faţa competiţiei tot mai acerbe din partea americanilor.

Atât conglomeratul Airbus, cât şi francezii de la Dasault au propriile avioane de luptă: Eurofoghter, respectiv modelul Rafale. Dar aceste aeronave ar putea fi înlocuite până în 2040 cu noul model.

În perioada următoare se vor pune la punct ultimele detalii, inclusiv cele cerute de guvernele francez şi german.

Pe de altă parte, sunt slabe speranţe ca Marea Britanie să aibă un cuvânt de spus în acest sens. Acest lucru va depinde foarte mult de condiţiile Brexit.

Înţelegerea franco-germană ar putea cădea doar dintr-un singur motiv, spun părţile implicate: dacă Germania decide să cumpere avioane americane de luptă F-35 pentru înlocuirea actualei flote Tornados. Modelul de peste Ocean e pe lista scurtă de viitoare achiziţii. Şi, dacă va fi preferat, atunci parteneriatul dintre Paris şi Berlin va fi abandonat.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri