Proiect-pilot în Franţa pentru detectarea cazurilor de COVID în școli. Teste rapide antigen pentru elevi și profesori

Data publicării:
elevi cu masti de protectie in clasa
Elevi cu măști de protecție în clasă. Foto: GettyImages

Instituţiile de învăţământ secundar din regiunea pariziană vor participa începând de luni la o campanie masivă de testare rapidă prin teste antigen, în cadrul unei operaţiuni-pilot pentru personalul şi elevii care vor participa pe bază de voluntariat, relatează agenţia EFE, citată de Agerpres.

Operaţiunea va demara pe 23 noiembrie şi se va desfăşura pe parcursul mai multor săptămâni în circa 30 de instituţii de învăţământ din regiunea capitalei franceze.

Descoperirea cazurilor de COVID-19 prin această campanie va permite identificarea rapidă a purtătorilor virusului şi ruperea lanţurilor de infectare, pentru a proteja mai bine tinerii, familiile lor şi ansamblul comunităţii educaţionale, explică Asociaţia Spitalelor Publice din Paris.

Campania cu teste antigen, al căror rezultat se obţine în 15-30 de minute, face parte din noua politică a guvernului francez de a extinde testarea populaţiei prin folosirea masivă a acestor teste, care au început să fie utilizate în Franţa de asemenea în alte medii prioritare, cum ar fi căminele de bătrâni sau aeroporturile.

În opinia asociaţiei, aceste teste rapide reprezintă un instrument puternic de combatere a pandemiei şi sunt complementare testelor PCR, considerate în continuare ca fiind teste de referinţă.

Însă din cauza saturării laboratoarelor care prelucrează testele PCR, guvernul de la Paris a sporit folosirea celor antigen, în special pentru cazurile simptomatice.

Franţa a instituit din 30 octombrie un nou lockdown pentru a combate răspândurea virusului, însă şcolile au rămas deschise. Dar din cauza infectărilor în rândul elevilor şi profesorilor, au fost până în prezent închise 20 de instituţii de învăţământ şi 222 de clase. Numărul noilor cazuri confirmate de COVID-19 în rândul elevilor a fost în ultima săptămână de 13.870, faţă de 12.487 în săptămâna precedentă, iar în rândul profesorilor de 2.011, faţă de 2.223.

Editor : Monica Bonea

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri