Sari la conținut

Propunere europeană: datorii şterse pentru firmele cu probleme

Comisia Europeană propune ca firmele cu probleme financiare să aibă datoriile şterse în maxim trei ani de zile. E punctul cheie dintr-un proiect de standardizare a legislatiei insolvenţei la nivel european.

Comisia merge pe modelul american, unde restructurările sunt făcute din timp, iar legea face ca falimentul să fie uşor de evitat şi firmele, dacă mai au operaţiuni viabile, să nu fie lichidate. În Uniunea Europeană, 200.000 de companii intră anual în faliment ceea ce, potrivit Comisiei, conduce la pierderea a 1,7 milioane de locuri de muncă.

Mai mult, datele Băncii Mondiale arată că în unele ţări europene investitorii îşi recuperează doar 30% din investiţia făcută în urma unui faliment, semn că disponibilitatea unui mecanism de restructurare timpurie ar putea face o mare diferenţă în mediul antreprenorial local. Ar putea fi şi un tratament pentru cultura prudenţei exagerate de aici - sondajele arată că jumătate dintre europeni nu îşi deschid o afacere tocmai de frica eşecului. Promisiunea datoriilor şterse în trei ani însă poate naşte hazard moral, dar comisia spune că de acest avantaj se vor bucura doar firmele de bună-credinţă.