Soluția PPE, inacceptabilă pentru socialiștii europeni. Timmermans și-a vacantat locul de europarlamentar

Adrian Dumitru Data actualizării: Data publicării:
Luftwaffe Expands Its A400M Transport Fleet
(Photo by Thomas Starke/Getty Images)

Ursula von der Leyen, ministrul german al Apărării, ar putea fi propunerea agreată de PPE și Consiliul European pentru președinția Comisiei Europene, relatează Politico. Reuniunea Consiliului European nu a început nici până la această oră, deși a fost amânat până acum de 5 ori.

ACTUALIZARE. Statele din Estul Europei și socialiștii europeni sunt în dezacord total în ceea ce privește soluția pentru președinția Comisiei. Grupul de la Vișegrad a anunțat că se opune categoric numirii lui Frans Timmermans, dar că o susțin pe Ursula von der Leyen. În schimb, pentru PES, soluția de compromis în care Ursula von der Leyen ar deveni președinta Comisiei „nu este acceptabilă”. Între timp, Frans Timmermans și-a vacantat locul de europarlamentar, lucru care sugerează că s-ar pregăti să fie desemnat pentru postul de președinte al Comisiei. 

„Timmermans este inacceptabil. Germania ar trebui să ia notă, la rândul ei, de acest lucru' a subliniat Babis. 'Nu înţeleg de ce liderii Franţei, Spaniei, Olandei şi Germaniei nu au înţeles vreme de 21 de ore că Grupul de la Vişegrad vrea doar să obţină ca acest om să nu devină şeful Comisiei Europene”, a spus Andrej Babis, președintele Cehiei.

Tabloidul german Bild relatează (fără a numi surse) că Ursula von der Leyen ar putea deveni președinta Comisiei Europene dacă i s-ar oferi această funcție. Ministrul german al Apărării nu este agreat, însă, de co-președintele Partidului Verzilor care a comentat pe Twitter: „Von der Leyen ca președintă a Comisiei? O soluție foarte bună. Pentru Bundeswehr (n.r. - forțele armate ale Germaniei)”. Von der Leyen a fost criticată pentru felul în care a administrat armata germană.

„Asta consideră Macron experiență guvernamentală?”, a mai comentat liderul Partidului European al Verzilor, atacându-l în acest fel pe președintele Macron care l-a criticat în nenumărate rânduri pe candidatul popularilor pentru funcția de șef al CE, Manfred Weber, pentru lipsa sa de experiență executivă.

Şefii de stat şi de guvern erau aproape de o înţelegere. Conform celui mai recent scenariu, olandezul Frans Timmermans urma să preia şefia Comisiei Europene, în timp ce conducerea Parlamentului era împărţită între germanul Manfred Weber şi belgianul Guy Verhofstadt, cu câte un mandat de doi şi jumătate fiecare.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri